Egzodus

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu i Šef Sindikata medicinskih tehničara Perparim Berisha saglasni su da će vizna liberalizacija doprineti odlasku zdravstvenih radnika sa Kosova, zbog čega, upozoravaju, postoji mogućnost da opadne i kavalitet nege pacijenata, prenosi Koha.

Sejdiu kaže da će liberalizacija viza za građane Kosova povećati broj ljekara koji napuštaju Kosovo.

On ističe da će se posljedice ovog egzodusa ljekara osjetiti u periodu od pet godina.

"U svakom slučaju, ovaj proces vizne liberalizacije je dobrodošao za sve građane. Možda će to povećati i broj ljekara koji odlaze, jer omogućava direktan kontakt sa rukovodiocima, sa organima koji su zaduženi za njihovo zapošljavanje ili sistematizaciju. Bilo da se radi o mnogim drugim aktivnostima u vezi sa procedurom davanja radne dozvole, uključujući pitanje njemačkog jezika ili zemlje u koje odlaze“, rekao je Sejdiu za Kosovo press.

Šef Sindikata medicinskih tehničara Perparim Berisha takođe je rekao da će ukidanje viza stvoriti velike pogodnosti za medicinsko osoblje da nastavi rad u inostranstvu.

On je rekao da trenutno postoji manjak medicinskih sestara, ali da će to biti još izraženije u budućnosti.

„Mislim da je ovo veoma veliki prostor za medicinske sestre koje će imati priliku da direktno odu i kontaktiraju njemačke poslodavce dok su do sada išle preko drugih agencija. Naravno, procedura je bila duža. Veliki je nedostatak medicinskih sestara. Postoje ambulante gdje se jedna medicinska sestra brine o 27 pacijenata. Ali, sa ovim bježanjem medicinskih sestara, naravno da će nestašice za stručnim kadrom biti mnogo veće i naravno da će nivo nege pacijenata pasti", kaže on.

Berisha je dodao da bez obzira na mjere koje nadležne institucije budu preduzele, one neće dati rezultate u zaustavljanju egzodusa medicinskih sestara.

„Prema podacima kojima raspolažemo, ima negdje oko 220 medicinskih sestara koje su napustile Kosovo, dodajte tu činjenicu da je preko 2.500 njih u procesu i imaju ugovore, bilo sa različitim agencijama na Kosovu, bilo sa drugim agencijama u Njemačkoj. Vjerujem da će, kakve god mjere da se sada preduzmu, bilo od strane ministarstva ili vlade, biti kasno jer ove medicinske sestre već imaju ugovore", izjavio je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore