Lider AAK-a

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj istakao je da će na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu biti razjašnjeno sve o Zajednici srpskih opština i ovlašćenjima koja će ona imati, prenosi Nacionale.

Haradinaj je rekao da Kosovo mora da obezbjedi da statut ZSO bude u skladu sa Ustavom Kosova.

„Ohrabruje nas stav američke ambasadorke u UN, koja je rekla da Zajednica mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova. Potrebno je da obezbjedimo finalni proizvod, jer sada ne govorimo o idejama, već o statutu. Dakle, on mora da prođe kroz interne procedure, kako ne bi morao da ga preispituje Ustavni sud. Moramo da se pobrinemo da statut ZSO bude u skladu sa našim ustavom“, rekao je Haradinaj.

On je naveo da na narednom sastanku neće biti prostora da strane pregovaraju i da je sada kasno da posrednici u dijalogu razmatraju nove prijedloge dveju strana.

„Vidim veoma mali manevarski prostor. Jedini uspješan način da se dođe do konačnog rezultata je kroz saradnju sa saveznicima”, dodao je Haradinaj.

Haradinaj je izrekao niz kritika na račun predsjednice Kosova Vjose Osmani i Kurtija zbog pristupa koji su imali u procesu dijaloga sa Srbijom.

„Institucije Kosova su pobjegle od Amerikanaca, a kao rezultat imamo situaciju uzmi ili ostavi. I 2. maja će biti tako“, izjavio je Haradinaj.

On je takođe kritikovao PDK i LDK jer nisu prihvatile evropski prijedlog.

„Ne pomažemo sebi napadima na rezultate dijaloga. Nemamo nikakve veze sa Kurtijem. On je naša katastrofa u upravljanju, ali rezultat koji se predlaže na stolu je američki i evropski. Ovo treba razjasniti svim donosiocima odluka na Kosovu. Svako ko se protivi dogovoru nije protiv Kurtija. Uostalom, taj prijedlog nosi pečat Kvinte“, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo online/Nacionale