PDK i LDK

Opozicione stranke PDK i LDK ističu da je krivica Samoopredjeljenja to što su građani Kosova toliko dugo čekali na viznu liberalizaciju, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu Kodra istakla je da dobijanje vizne liberalizacije u ovom trenutku ne može biti zasluga sadašnje vlasti.

"Smatram da je Kosovu učinjena velika nepravda. Još 2016. godine smo ispunili sve kriterijume. Nije stvar zasluga, bolno je što građani Kosova toliko godina žive izolovani od prava koje je Kosovu nepravedno uskraćeno. Činjenica je da smo za tri godine izgubili zamah, da smo prolongirali razgraničenje sa Crnom Gorom", kaže Deliu Kodra.

Kako je ocjenila, prvi korak ka članstvu u Savjetu Evrope je dobra vijest, ali je potrebno više rada na tom procesu.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi kaže da su kašnjenja u odobravanju vizne liberalizacije nastala kao rezultat sporova oko demarkacije sa Crnom Gorom.

Smatra da je Samoopredjeljenje zaustavilo proces vizne liberalizacije.

"Samoopredjeljenje je samo odložilo proces liberalizacije viznog režima, ali sada je došao još jedan zamah, s obzirom na rat u Ukrajini i manje-više dogovor koji je postignut u Ohridu, tako da su ta dva procesa izgleda povezana sa sporazumom", navela je Krasniqi.

Sa druge strane, iz Pokreta Samoopredjeljenje poručuju da je premijer Kosova Albin Kurti zaslužan za dobijanje vizne liberalizacije.

Poslanica Samoopredjeljenja Jeta Statovci smatra da je Kosovo najstabilnije u regionu, te da je ukidanje viznog režima rezultat napretka u vladavini prava i borbi protiv korupcije.

"Napredak u vladavini prava i borbi protiv korupcije veoma je pozitivan signal koji su pozdravili poslanici Evropskog parlamenta, vjerujem da su sada prosleđeni mehanizmi koji su u okviru EU, pa i ovdje vidimo uspjehe koji podrazumevaju liberalizaciju viza i prvi korak za članstvo u Savjetu Evrope", navela je Statovci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online