Ispunjeni kriteriji

Mogućnosti da Kosovo postane članica Savjeta Evrope do kraja ove godine su prilično velike, jer je ispunilo kriterije za članstvo, pa tako nešto može da se desi bez većih odlaganja, kažu politički analitičari na Kosovu, prenosi RTK.

Uzimajući u obzir glasanje i okolnosti nastale nakon isključenja Rusije iz Savjeta Evrope, članstvo Kosova je moguće, ocijenjuju politički analitičari i stručnjaci za integracije.

Politikolog Arta Tahiri kaže da će do kraja godine Kosovo najvjerovatnije pristupiti Savjetu Evrope.

"Kosovo je najvećoj mjeri ispunilo kriterije potrebne da bude dio te organizacije. Savjet Evrope je organizacija koja štiti ljudska prava i slobode. Naše institucije nastavljaju da pokazuju izuzetno poštovanje ljudskih prava i prava zajednica. Stoga članstvo Kosova vidim kao izvanrednu priliku“, rekla je Tahiri.

Pored zelenog svjetla koje je Komitet ministara Savjeta Evrope dao za članstvo Kosova, prema mišljenju političkog analitičara Artana Muhaxhirija, najnovija dešavanja u procesu dijaloga sa Srbijom će uticati i na članstvo Kosova u SE.

"Mislim da će do kraja godine naša zemlja biti deo Savjeta Evrope. To kažem jer je i podrška maksimalna. Međutim, veliku ulogu igra i odsustvo Rusije“, rekao je Muhaxhiri.