Šefica Poslaničke grupe VV-a

Šefica Poslaničke grupe pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila zatražila je od Evropske unije da sankcioniše Srbiju zbog, kako kaže, nesprovođenja sporazuma sa Kosovom, prenosi Koha.

Kusari-Lila je ocjenila da je teško imati velika očekivanja od sljedećeg sastanka Albina Kurtija i Aleksandra Vučića u Briselu 2. maja.

"Srbija stalno pokazuje nespremnost za sprovođenje sporazuma, pa čak i kontinuirano kršenje istog. Videli smo dva nedavna flagrantna kršenja, direktno miješanje u izborni proces u četiri sjeverne opštine, ali i glasanje protiv u prvoj fazi članstva Kosova u Savjetu Evrope. I jedno i drugo su kršenja u potpunoj suprotnosti sa svim principima i duhom nedavno dogovorenog sporazuma", kazala je Kusari-Lila.

Prema njenim riječima Srbija ne sprovodi tačke sporazuma i trebalo bi da je EU sankcioniše u procesu evropskih integracija ili u pristupu fondovima koji su namenjeni zemljama Zapadnog Balkana u predpristupnom procesu.

Smatra da je važno da na sastanku 2. maja u Briselu Kosovo bude konstruktivna strana, kako ne bi bilo političkih prepreka za put zemlje u procesu integracija u Evropsku uniju.

"Ne bi trebalo da postoje vještačke ili političke prepreke na putu naše integracije u Evropsku uniju. Za nas kao državu je više od priznanja Srbije važno priznanje pet zemalja EU koje ne priznaju, ali i put integracije, kao i uklanjanje svih barijera od slobodnog kretanja ka članstvu u međunarodnim organizacijama kao što su kao Interpol i Unesko", izjavila je.

Govoreći o formiranju ZSO, Kusari-Lila kaže da je Savjet Evrope veoma važan mehanizam za Kosovo, gdje se mogu verifikovati i dobiti mišljenja u vezi sa organizacijama manjinskih zajednica.

"Savjet Evrope za Kosovo je veoma važan mehanizam u kome možemo da proveravamo i takođe dobijamo mišljenja u vezi sa organizacijama ili zahtjevima manjinskih zajednica na Kosovu. To je u evropskom modelu i evropskom duhu, u onome čemu težimo. Normalno bez osporavanja propisa ili ustava zemlje", dodaje.

S druge strane, Kusari-Lila podvlači da će posle izbora u četiri opštine na sjeveru biti izazova za nove gradonačelnike.

"To je sada nova realnost, koja će zahtjevati mnogo više posvećenosti da se operacionalizuje i, naravno, da se uspješno obavljaju dužnosti koje su dobili izabranici u četiri opštine i dvije skupštine opštine. To će biti sljedeći izazov, ali i veće razotkrivanje destruktivnosti Srbije prema njihovim zahtjevima za Kosovo. To je jedina država u Evropi koja se tako grubo ponaša prema sopstvenoj zajednici, želeći da je iskoristi kao stalno oruđe za svoju poziciju u odnosu na Kosovo", zaključuje Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore