Traži se dodatno tumačenje

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) nije na sjednici overila rezultate kandidata za odbornike u Skupštini opštine Leposavić, jer je zatraženo tumačenje da li mandat mogu da dobiju i oni koji na izborima nisu dobili nijedan glas, piše Koha.

Pojedini članovi CIK usprotivili su se dodeli mandata kandidatima koji su na izborima održanim u nedjelju 23. aprila zabilježili nula glasova.

Predsjednik Centralne izborne komisije Kreshnik Radoniqi rekao je da će se o ovom pitanju tražiti mišljenje od Izbornog vijeća za žalbe, da li kandidat koji nije dobio nijedan glas može postati odbornik u Skupštini opštine.

Prema konačnim rezultatima u Leposaviću, lista kandidata za odbornike Pokreta Samoopredjeljenja je dobio ukupno 85 glasova ili 77,3 odsto, i sa ovim procentom im pripada 15 mesta u Skupštini opštine. Ali od 18 kandidata koji su bili na listi ove stranke, njih šest nije dobilo nijedan glas.

Demokratska partija Kosova trebalo bi da dobije dva odbornička mjesta, a njihova lista dobila je 21 glas.

Rezultati izbora za Skupštinu opštinu Zvečan su overeni, i tu će PDK imati 11 odbornika, nakon što je lista ove stranke dobila 60,1 odsto ili 93 glasa, dok će Samoopredjeljenju pripasti osam odborničkih mjesta, na osnovu 65 dobijenih glasova.

Izvor: Kososo online/Koha