Poznavaoci političkih prilika

Na sastanku na visokom nivou 2. maja u Briselu na stolu će se naći tema statuta Zajednice srpskih opština, a iako se premijer Albin Kurti kategorički protivio bilo kakvoj izvršnoj nadležnosti koju ona može da ima, poznavaoci političkih prilika i stručnjaci za Ustavno pravo na Kosovu kažu da ZSO može imati veća ovlašćenja od opštinskog nivoa, a manja od centralne vlasti, prenosi Zeri.

Bivši sudija Ustavnog suda Kadri Kryeziu rekao je za Radio Kosovo da Zajednica može da ima nešto veća ovlašćenja od onih koje trenutno ima opštinski nivo na Kosovu.

"Smatram da ta ovlašćenja mogu biti nešto veća od onih koje imaju opštine i manja od ovlašćenja vlade. To se može odlučni osmisliti na osnovu statuta koji treba da razrade stručni ljudi i onda nema problema. Smatram da ova asocijacija, koja je predviđena Briselskim sporazumom, može da funkcioniše“, rekao je Kadri Kryeziu.

S druge strane, politikolog Nexhmedin Spahiu takođe kaže za Radio Kosova da će nadležnosti biti veće nego što je predviđeno Ahtisaarijevim planom i Ustavom Kosova.

„Naravno da će to biti nešto više od onoga što Ustav Kosova i Ahtisaarijev plan predviđaju. U suprotnom, ne bi se razgovaralo da je to onoliko koliko Ustav predviđa, a ne bi bilo razloga da Srbija o tome vodi pregovore 12 godina. To će biti nešto između", rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo online/Zeri