Bivši diplomata

Istoričar i bivši diplomata Kosova Ylber Hysa rekao je da su prihvatanje zahteva Kosova da otpočne procedura prijema u Savjet Evrope i liberalizacija viza samo "mamac" i nagrada za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. On očekuje da će do članstva Kosova u Savjet Evrope biti potrebno najmanje dvije, a možda i tri godine, prenosi RTV Dukađini.

"Vraćam se još jednom realnoj politici, obe strane, i Kosovo i Srbija predstavili su pitanje Savjeta Evrope, tako što je jedna prekomerno poveća svoj uspjeh, a druga pokušava da je smanji. Svi znamo kako se odvija procedura, a ovo je bio samo prvi korak ka prijemu u ovu organizaciju. Na osnovu iskustva drugih iz regiona, vidimo da je potrebno najmanje dve, a možda i tri godinedo članstva, kao što je bio slučaj sa Hrvatskom“, rekao je Hysa.

Istakao je da su članstvo Kosova u Savjetu Evrope i liberalizacija viza više kao neka vrsta nagrade za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Dok se to ne desi, to liči na neku vrstu šargarepe za Kosovo, kada uzmemo u obzir da smo prije ovoga imali i odluku o liberalizaciji viza, da je dozvoljeno da se održe izbori na sjeveru, koji su bili debakl. Sve je to vjerovatno deo šargarepe na štapu za Kosovo, koja bi sada trebalo da bude mirnija pred sopstvenim javnim mnjenjem, kako bi sprovela ono što je predviđeno Ohridskim sporazumom, a tu je i Zajednica srpskih opština", rekao je on.

Izvor: Kosovo online/Dukgjini