Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi izjavio je da su vrata Zajednice srpskih opština otvorena uz saglasnost Albina Kurtija na sastanku u okviru dijaloga u Ohridu 18. marta. Kako je ocjenio, to će biti i više od Zajednice, autonomija za srpsku zajednicu, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ko je pročitao sporazum bez predrasuda, bez opterećenja i ne vjerujući ničijoj propagandi, vidi da u članu 7 postoji opasnost i put ka političkoj autonomiji srpske zajednice uz eksteritorijalnost za SPC", rekao je Krasniqi na RTV21.

Naveo je da to nije teritorijalna autonomija, ali da može da postane politička autonomija.

"Modeli o kojima Lajčak govori su modeli koji ne moraju nužno da imaju suštinu teritorije. Ovo je i odbrana Vlade kada kaže 'teritorijalna autonomija nije prihvaćena'. Ne možete da pravite teritorijalnu autonomiju jer ne možete da povežete Zvečan sa Štrpcem ili Klokot sa Gračanicom, ali političku autonomiju mogu da imaju", rekao je Krasniqi.

Prema njegovoj ocjeni, najproblematičnija rečenica koju je Albin Kurti prihvatio je da su strane saglasne da nemaju isto mišljenje o statusu.

"To je dogovor da Kosovo ne traži od Srbije da nas prizna, iznenađujuće je kako je moguće da je on tako nešto prihvatio, a da nije doživeo neku vanrednu sramotu", rekao je lider PDK, i upitao kako bi sad bilo moguće zatražiti priznanje od, na primjer, Španije kada u sporazumu stoji da Kosovo ne traži priznanje ni od Srbije.

Krasniqi smatra da se ovaj sporazum ne bavi zahtjevima i ciljevima Kosova, već da je fokusiran na autonomiju srpske zajednice.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online