Odobreno

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti izrazio je nadu da će 2. maja u Briselu, gdje će se sastati premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biti odobrena, kako je rekao Deklaracija o prisilno nestalim osobama, i istakao da taj dokument više nije podložan izmenama, prenosi Front onlajn.

Hoti je istakao da je Kosovo spremno da potpiše takvu Deklaraciju i naveo da se Srbija u avgustu prošle godine povukla u posljednjem trenutku.

"Bilo mi je drago što je prihvaćen termin prisilno nestale osobe, jer znate da sam nedavno bio kritikovan zbog izjave koju sam dao i začudo, nikada nisam razumeo razlog. Pojedini mediji, ponekad pomislim da su više vjerovali Srbiji nego nama o toj izjavi. Došlo je vrijeme da 2. maja mora da bude odobrena deklaracija, od strane premijera Kurtija i gospodina Vučića iz Srbije, a onda se nadam da će deklaracija i naredni koraci koje ćemo preduzeti biti objavljeni", rekao je Hoti.

Izrazio je očekivanje da će nakon odobravanja Deklaracije biti rezultata i naglasio da više nema mogućnosti da se deklaracija menja.

Podsjeća da se na usaglašavanju Deklaracije radi već dvije godine.

"Kada kažem nadam se da će biti odobrena, kažem zato se srpska strana povlačila od usvajanja ove deklaracije, u avgustu prošle godine naša strana je bila spremna da je potpiše. Premijer Kurti je bio spreman da potpiše, Vučić se u posljednjem trenutku povukao iz nepoznatih razloga, pa se nadam da će deklaracija biti potpisana i odobrena 2. maja", rekao je Hoti.

Inače, Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković istakao je početkom ovog mjeseca da je u tekstu Deklaracije o nestalim licima koji je usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen termin “prisilno nestali” (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu.

Umjesto tog termina, kako je objasnio Petković, usvojen je termin "prinudno nestali" (forcibly disappeared) koji se, kako je rekao, ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojima se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo.

Izvor: Kosovo Online/Front online