Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj optužio je premijera Albina Kurtija i pokret Samoopredjeljenje za korupciju jer, kako je naveo, štite uhapšenog direktora KEK Nagipa Krasniqija, prenosi Dukađini.

Haradinaj je na sjednici Skupštine Kosova nazvao Kurtija "šefom korumpiranih".

“Upozorio sam na opasnost od bliskih veza, kao najopasnijeg oblika korupcije. To se dešava kada se u odboru u kojem ima mnogo finansijskih interesa, postavljaju prijatelje donosioca odluka, premijera koji ih je lično intervjuisao. Razmislite zašto premijer dolazi na sjednicu i brani prijatelja a ne tužioca. Kurti i Samoopredjeljenje su definisali ovakav oblik bliskih veza kao model korupcije”, naveo je Haradinaj.

On je dodao da je sve koji su na nekoj od vodećih pozicija u javnim preduzećima intervjuisao Kurti.

„Možete li mi onda reći da Albin Kurti nije korumpiran? On je gazda korumpiranih, on je kreator korupcije. Vjeruje da su samo njegovi prijatelji nekorumpirani", dodaje Haradinaj.

Smatra da Kurtija ucjenjuju imućni i uticajni ljudi i da njegovo ponašanje pokazuje kupolu korupcije.

Haradinaj je pozvao Kurtija da se pozabavi zakonom i tužiocem.

„Naš zadatak je da pokažemo šefu korupcije da će se ovo jednog dana završiti. Recite danas prije nego što bude prekasno, da sačuvate našu demokratiju i naš društveni sistem. Postani premijer koji poštuje zakon i tužioca”, poručio je Haradinaj Kurtiju.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini