Potrebna je podrška

Bivši glavni inspektor Kosovske obavještajne agencije Burim Ramadani ocjenjuje da konstruktivno ponašanje Kosova znači dobijanje podrške međunarodnih saveznika za članstvo u međunarodnim organizacijama, dodajući da Kosovo mora da radi na dobijanju akcionog plana za članstvo u NATO, prenosi Teve1.

Ramadani kaže da Kosovo ne može da se pridruži međunarodnim ili regionalnim organizacijama bez podrške prijatelja.

Upitan da li Kosovo u ovom trenutku može da aplicira za članstvo u Interpolu, Ramadani navodi da podrška i lobiranje moraju postojati unapred.

"U proceduralnom smislu, Kosovo ponovo može da se prijavi u Interpol, ali mu je potrebna podrška, potrebni su mu glasovi jer je isti proces glasanja kao i za druge organizacije. Unapred nam je potreban proces lobiranja, konstruktivno ponašanje u smislu partnerstva sa saveznicima, ali smatram da Kosovo, osim Savjeta Evrope, treba krajnje jasno i istrajno da cilja da dobije akcioni plan za članstvo u NATO", istakao je Ramadani.

Dodao je da je za to potrebno otvoriti politički dijalog između NATO i Kosova.

"Uprkos činjenici da je KBS izgrađen i konsolidovan na principima i standardima NATO, članstvo će zahtevati i neke reforme, bilo političke ili zakonodavne", naglasio je Ramadani.

Izvor: Kosovo online/Teve 1