VV i PDK po dvije opštine

Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate vanrednih lokalnih izbora, održanih u nedjelju u četiri opštine na sjeveru Kosova, po kojima su u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću pobjedili kandidati za gradonačelnika Pokreta Samoopredjeljenje, a u Zvečanu i Zubinom Potoku kandidati Demokratske partije Kosova, piše Koha.

U Leposaviću, Lulzim Hetemi iz Samoopredjeljenja dobio je 100 glasova ili 73,5 odsto od ukupnog broja izašlih birača, dok je Albulena Behluli Hetemi iz PDK imala 34 glasa ili 25 odsto.

Predsjednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović je, iako je odustao od trke za funkciju gradonačelnika, dobio dva glasa.

Kandidat Samoopredjeljenja u Sjevernoj Mitrovici Erden Atić osvojio je 553 glasa ili 66,9 odsto, a odmah poslije njega je kandidat PDK Taulant Kelmendi koji je dobio 193 glasa ili 23,4 odsto, dok je na trećem mjestu Betim Osmani iz Mitrovačke građanske inicijative sa 80 glasova ili 9,7 odsto.

Demokratska partija Kosova osvojila je većinu u Zubinom Potoku a njihov kandidat, Izmir Zeqiri, pobjedio je kandidata Samoopredjeljenja, Flatrona Hasanija. Zeqiri je dobio 197 glasova ili 52,2 odsto, dok je Hasani imao 180 glasova ili 47,7 odsto.

Kandidat PDK za gradonačelnika pobedio je i u Zvečanu. Tu je Ilir Peci dobio 114 glasova ili 59 odsto, dok je Fetah Peci iz Samoopredjeljenja dobio 72 glasa ili 37,3 odsto. Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Zvečana Slađana Pantović dobila je sedam glasova ili 3,6 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore