Ekspert za evropske integracije

Ekspert za evropske integracije Shenol Muharemi ocjenio je da Kosovo ima još mnogo posla da bi stiglo tamo gdje, kako kaže, zaslužuje da bude navodeći da je put Kosova ka punopravnom članstvu u Savjetu Evrope više politički, nego tehnički proces, prenosi Ekonomija onlajn.

Muharemi navodi da je punopravno članstvo u Savjetu Evrope važan korak koji povećava kredibilitet međunarodnog prisustva Kosova.

"U svakom slučaju, Kosovo ima mnogo posla da stigne tamo gdje zaslužuje. Ova akcija nije sredstvo za sebe, ali je sredstvo koje povećava prijateljstvo i strane investicije", kazao je Muharemi.

Dodaje da će Kosovo uspjeti da se integriše u evroatlantske strukture u mjeri u kojoj pokaže konstruktivnost u odnosu na dijalog sa Srbijom.

"Mislim da put Kosova nije sasvim tehnički, put panevropskih integracija je politički proces gdje donosioci odluka ili države koje prihvataju Kosovo često postavljaju uslove u vezi sa dijalogom koji sponzorišu Evropska unija i Sjedinjene Države. Naravno, to je vezano za dogovore u Briselu i Ohridu, jer smo i ranije pokušavali da postanemo članica, ali to se nije desilo", kazao je Muharemi.

Muharemi ocjenjuje da ceo proces do punopravnog članstva Kosova u Savjetu Evrope može trajati i do godinu dana.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online