Još je dug put

Direktorka Instituta za političke studije Leonora Kryeziu izjavila je da je odluka Komiteta minsitara Savjeta Evrope da zahtjev Kosova za članstvo prosledi Parlamentarnoj skupštini te organizacije, važan korak kako bi se krenulo dalje, prenosi RTV Dukađini.

Kryeziu je istakla da je dug put pred Kosovom po pitanju članstva u SE.

"Još je dug put da Savjet Evrope Kosovu da zeleno svijetlo. Ovo je bio prvi izazov da se krene dalje. Slučaj Kosova je bio jedinstven zbog pet zemalja koje ga ne priznaju i trebalo je mnogo rada i lobiranja", rekla je Kryeziu.

Ona je pojasnila da se sada očekuje imenovanje dva eksperta Biroa Parlamentarne skupštine, koja će se baviti pitanjem Kosova, odnosno ispunjava li sve uslove, koliko se poštuju ljudska prava, ima li vladavine prava.

Prema njenim riječima, institucije su odgovorne za sprovođenje politike, a, kako navodi, iz Savjeta Evrope će pratiti kako se to primjenjuje u praksi.

Na pitanje koliko će proces trajati, odgovara da se ne očekuje da to bude kratak proces.

"To neće biti kratak proces. Najbrži postupak bio je u slučaju Crne Gore. Zavisi i od nas koliko će potrajati. Neće biti lak put za Kosovo. Hrvatskoj je trebalo pet do sedam godina, ali kontekst je bio drugačiji", rekla je Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/RTV Dukađini