Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri istakao je da Kosovo izbore na sjeveru nije uspelo politički da organizuje dodajući da je "intervencija Srbije bila uspješna", prenosi Indeksonlajn.

Imeri je kazao da su izbori organizovani tehnički i logistički, ali ne i politički, jer nijedan pripadnik srpske zajednice nije ubeđen da glasa na njima.

Za njega, rezultat izbora nije iznenađenje.

"Mi to prihvatamo, znamo da je ovde bila intervencija Srbije koja je bila uspješna i ovaj uspjeh nije prekinuo zavisnost od Srbije, već ga je povećao", rekao je Imeri.

Dodao je da je dijalog Kosova i Srbije koji se vodi u Briselu od 2011. godine imao dva cilja navodeći da je jedan od njih normalizacija Kosova i Srbije, a drugi normalizacija unutrašnjih odnosa.

"Ovi izbori nisu doneli nikakvu uslugu normalizaciji, naprotiv, mogli su još više da naškode, jer vjerujem da značajan broj kosovskih Srba koji žive na sjeveru nisu zadovoljni kako se Vučić odnosi prema njima, ali našim ponašanjem često zatvaramo svaku drugu priliku", kazao je Imeri.

Naglasio je da je najbolji i jedini način dogovor.

"Bez dogovora svaka strana će nesmetano obavljati svoj posao, bez dogovora ne možete organizovati ni izbore na sjeveru, a bez sporazuma ne možete sprečiti Kosovo da se pridruži bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", kazao je Imeri.

Izvor: Kosovo online/Indeks online