Ministar za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić rekao je da su izbori na sjeveru Kosova legalni i legitimni, a da je neučešće Srba u njima, pokazatelj da se interesi srpske zajednice koriste kao oruđe za političke bitke između Kosova i Srbije, prenela je Ekonomija onlajn.

Rašić je rekao da je veoma zadovoljan što su izbori prošli bez incidenata, iako, kaže, ne smatra da su izbori bili "savršeno rješenje" u ovim okolnostima.

"Ali, sa druge strane moramo razumeti da zakoni određuju kako se i na koliko održavaju izbori. Poštujem ovaj element, jer moramo poštovati zakone. Nažalost, još jednom smo videli uticaj, koji je obično grub, političke partije koja predstavlja predsjednika Vučića, i nije oklevala da učini sve da ostane na vlasti", tvrdi Rašić.

Smatra da je ovakav slijed događaja dokaz da se Srbi koriste kao oruđe u briselskom dijalogu.

"Ovo je dokaz da ćemo imati rukovodstvo koje nije u interesu srpske zajednice, ni na jugu ni na sjeveru, ali ima interese tamo gdje se Srbi sa Kosova koriste kao oruđe, u političkoj bici koja će nastaviti 2. maja ako se održi sastanak koji je planiran u Briselu", rekao je Rašić, koji tvrdi da Srbi nemaju odgovarajuću zastupljenost u briselskom dijalogu.

Prema njegovim riječima, 2. maja u Briselu biće riječi o prijedlogu Nacrta statuta ZSO, te da očekuje da će kosovska strana biti "inovativna i konstruktivna".

Rašić je izjavu potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića da "srpski narod neće dozvoliti nekom da vlada sa dva odsto" nazvao opasnom.

“Ova izjava je opasna, molim ih da se uzdrže od izjava koje građane direktno ili indirektno osnažuju da stvaraju prepreke za preuzimanje vlasti. U ovom slučaju, verovatno možete reći da nema legitimiteta, ali tu ima legaliteta", rekao je Rašić.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online