Prva faza

Savjet ministara Savjeta Evrope je odlučio da aplikaciju Kosova o članstvu u ovoj organizaciji preda Parlamentarnoj skupštini, saopštila je ministarka inostranih poslova Kosova, Donika Gervalla.

Ovom odlukom su formalno počele procedure razmatranja aplikacije Kosova koja je predata u maju 2022 godine.

Kako se saznaje iz izvora sa sastanka, za ovu odluku je glasalo 33 predstavnika država članica; protiv ih je bilo sedam, a petoro njih uzdržanih.

Poslije ove odluke reagovala je predsjednica Kosova Vjosa Osmani, koja je zahvalila saveznicima koji su glasali za Kosovo.

"Zastava Republike Kosovo uskoro će se ponosno vijoriti među članicama Saveta Evrope", napisala je ona na Tviteru.

Oglasio se i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti uz navode da će Kosovo "biti dodatna vrednost za Savet Evrope".

Koje su procedure za prijem

Pravnica u Strazburu i stručnjakinja za jurisprudenciju Evropskog suda za ljudska prava Venera Kabaši (Kabashi) rekla je u objavi na Fejsbuku da se sada očekuje imenovanje dvojice stručnjaka iz Biroa Parlamentarne skupštine.

Oni će sačiniti izveštaj o Kosovu, u kojem će biti data ocena "podesnosti pravnog sistema Kosova sa suštinskim principima Saveta Evrope".

Potom će Parlamentarna skupština imenovati dva izvestioca iz Odbora za politička pitanja i Odbora za pravna pitanja i ljudska prava, koji će pripremati izveštaje o Kosovu.

O izveštaju izvestioca razmatraće se i glasati u Parlamentarnoj skupštini.

Nakon što se sačine analize i izveštaji o Kosovu, oni će biti upućeni na raspravu i glasanje na plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine.

Kabaši ocenjuje da je ovo pojednostavljeno objašnjenje procedure pred Parlamentarnom skupštinom, jer "između ovih koraka ima mnogo drugih koraka i odluka koje će biti donete tokom procesa pripreme konačnog mišljenja o Kosovu".

Ranije su diplomatski izvori za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli da očekuju da će i u nastavku procedura za ispitivanje aplikacije Kosova biti taktiziranja i da će se koraci odnositi na ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz Sporazuma ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Prema diplomatskim izvorima u Savetu Evrope, već je održana rasprava na nivou političkih grupacija, i kako kažu izvori RSE, jasno je da postoji potrebna dvotrećinska većina.

"Ako sve bude po planu, proces prijema Kosova u Savet Evrope mogao bi da bude završen do kraja ove godine", rekao je diplomatski izvor za RSE.

Deo taktike je, prema navodima izvora, pokušaj da se kosovska aplikacija ne nađe na dnevnom redu samita Saveta Evrope koji je zakazan sredinom maja na Islandu, zemlje koja predsedava Savetom ministara.

O članstvu Kosova u Savetu Evrope i na ministarskom sastanku EU

U međuvremenu, zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope jedna je od tema sastanka ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i generalne sekretarke Saveta Evrope koji se održava u Luksemburgu.

To je u ponedeljak potvrdio hrvatski ministar inostranih poslova Goran Grlić Radman, koji je uoči početka sastanka najavio da će ministri imati radni doručak sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope, Marijom Pejčinović Burić.

"Iskoristiću priliku da snažno podržim zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope", rekao je Grlić Radman.

Kako se saznaje iz izvora sa ministarskog sastanka, Pejčinović Burić je ministrima inostranih poslova zemalja članica EU potvrdila proceduralni aspekt aplikacije te da će se nakon razmatranja na Savetu ministara Saveta Evrope aplikacija predati Parlamentarnoj skupštini.

Početkom ovog meseca šef diplomatije Srbije Ivica Dačić najavio je da će Savet Evrope tretirati kosovsku aplikaciju.

"Ministar Dačić će u Strazburu pokušati da stopira proceduru za prijem Kosova u Savet Evrope", prenela je agencija Beta navode iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije 18. marta.

Lideri Kosova i Srbije su se u februaru u Briselu i u martu u Ohridu usaglasili oko teksta i aneksa primene dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Prema usaglašenom tekstu, Srbija se neće protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Političari iz Srbije, pak, redovno podsećaju da neće ispoštovati ovaj član postignutog dogovora.