Poslanici PDK i AAK

Poslanici Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, Hysen Berisha i Pal Lekaj smatraju da je Kosovo trebalo da prihvati Zajednicu srpskih opština onako kako je dogovorena 2015. godine, jer njeno formiranje onako kako je predviđeno po Briselskom i Ohridskom sporazumu poništava državnost Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanik PDK Hysen Berisha rekao je da je sedma tačka Ohridskog sporazuma vraćanje Miloševićeve ponude za Kosovo.

“Samoopredjeljenje je stvorilo preduslove za  očekivanja Srbije, a preduslovi su im Briselski i Ohridski sporazumi, koji su potpuno skliznuli u izdaju i poništavanju države Kosovo. To je povratak na status ili nekadašnju ponudu Miloševića 'više od autonomije a manje od nezavisosti'", rekao je Berisha.

On ističe da je Zajednica po sporazumu iz 2015. ista kao što funkcionišu albanske opštine, dok Zajednica koja proizilazi iz Ohridskog sporazuma predstavlja veliku štetu za Kosovo.

„Udruženje po dogovoru iz 2015. godine, prema odluci Ustavnog suda, je model onoga što imamo u Ustavu i u Ahtisaarijevom paketu. Dakle, organizacija da gradonačelnici opština koordiniraju i grade politike u korist opština i korespondiraju sa centralnom vladom. I to nema veze sa ovim organizacionim nivoom, ovo je administrativna, teritorijalna i politička autonomija", zaključio je Berisha.

I poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da je za Kosovo bolje da prihvati onaj sporazum o Zajednici iz 2015. godine, jer je sadašnji model mnogo štetniji.

„Kada je riječ o Ohridskom sporazumu, mi kao AAK smo ga podržali na osnovu činjenice da je svaki drugi sporazum još gori i neprihvatljiv, zato smo ga podržali, sa obrazloženjem da je ono što imamo nakon sporazuma iz 2015. godine vjerovatno mnogo bolje nego što su oni sada predložili, a mislim da smo mi otvoreno rekli da Vlada Kurtija treba da obrati pažnju na nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom, jer mislim da se tu može stvoriti treći nivo, i sa pravom kažem da je dogovor iz 2015. bio mnogo prikladniji od sadašnjeg”, rekao je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online