Pozitivan pomak

Zahtjev Kosova za prijem u Savjet Evrope danas će biti na dnevnom redu Komiteta ministara, potvrdila je savjetnica predsjednice Kosova Rejhan Vuniqi, prenosi Reporteri.

“Aplikacija Kosova za članstvo u Savjet Evrope je na dnevnom redu Komiteta ministara. Nadamo se pozitivnim pomacima u ovom važnom koraku ka evropskim integracijama”, navela je Vuniqi na Twitteru.

Sjednica Komiteta ministara biće održana danas sa početkom u 14.30 sati.

Vanredno okupljanje Komiteta na nivou ambasadora sazvano je 21. aprila na insistiranje pojedinih država Kvinte.

U nacrtu odluke koja bi u ponedjeljak trebalo da se nađe pred ambasadorima u KMSE i za koju se traži njihova podrška, poziva se na dogovore iz Brisela od 27. februara i Ohrida, od 18. februara, a u kojima se navodi da se Srbija "neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama".

Razlog za ovu žurbu u vezi sa aplikacijom Kosova za članstvo vjerovatno je "tajming", jer 24. aprila počinje i zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), pa je očigledna namjera da se čitava procedura pogura, kako bi se to pitanje našlo i pred poslanicima, koji onda odlučuju da li će zahtev poslati na sljedeću stepenicu - na Komitet ministara SE na ministarskom nivou, koji se okuplja u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri