Preliminarni rezultati

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, na vanrednim izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova, Samoopredjeljenje je pobjedilo u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću, dok je Demokratska partija Kosova (PDK) pobjedila u Zvečanu i Zubinom potoku.

Na današnjim izborima na sjeveru, glasalo je svega 13 osoba srpske nacionlanosti, što je tek 0,029 odsto Srba sa sjevera Kosova.

Na četiri opštine na sjeveru, kandidate su uglavnom i imale samo PDK i Samoopredjeljenje.

Prema preliminarnim rezultatima iz biračkih centara, u Sjevernoj Mitrovici kandidat Samoopredjeljenja Erden Atić osvojio je 519 glasova. Inače, Atić je na prošlim izborima, 2021. godine, osvojio 1.056 glasova.

Kandidat PDK-a, Tulant Kelmendi osvojio je 186 glasova, a Betim Osmani iz Građanske inicijative 75 glasova.

U Leposaviću je Samoopredjeljnje, odnosno njihov kandidat Lulzim Hetimi, osvojilo 100 glasova, dok je kandidatkinja PDK Albuljena Behluli Hetemi osvojila 34 glasa.

Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović, iako je povukao kandidaturu, osvojio je dva glasa, jer je i njegovo ime ostalo na glasačkom listiću.

U Zvečanu je Ilir Peci, kandidat PDK, osvojio 114 glasova, a Fetah Peci iz Samoopredeljenja 71 glas.

Kandidatkinja Slađana Pantović osvojila je pet glasova. Ona je na prošlim izborima, pre dvije godine, osvojila 86 glasova.

Izmir Zeqiri, iz PDK je u Zubinom Potoku dobio 196 glasova, a njegov jedini protivkandidat iz Samoopredeljenja, Flatron Hasani - 180 glasova.