Prijevremeni

Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da je na izborima na severu Kosova 23. aprila glasalo 3,47 odsto birača, odnosno 1.567 građana.

Predsednik CIK-a Kreshnik Radoniqi izjavio je da je izborni proces održan bez neregularnosti i da se preliminarni rezultati očekuju nakon 20 časova.

U opštini Leposavić izašao je 141 birač ili 1,06 odsto upisanih glasača.

U Zubinom Potoku 385 glasača ili 5,78 odsto.

U Zvečanu 204 birača ili 2,92 odsto.

U Severnoj Mitrovici 837 birača ili 4,62 odsto.

U opštini Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok su se birali novi gradonačelnici, dok su u Leposaviću i Zvečanu održani i izbori za Skupštinu opštine

Neslaganje zbog auto-tablica

Prevremeni lokalni izbori održani su 23. aprila u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću. Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koju podržava zvanični Beograd, pozvala je na bojkot i nije učestvovala na izborima. U izbornoj trci bilo je deset kandidata, od kojih je samo jedan iz srpske zajednice, nezavisni kandidat za predsednika opštine Zvečan Slađana Pantović.

Opštine na severu Kosova ostale su bez gradonačelnika novembra prošle godine kada su srpski predstavnici dali ostavke na radna mesta zbog neslaganja sa odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile sa nelegalnim srpskim tablicama.