Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla istakao da je do sada izborni proces u opštinama na sjeveru, što se tiče bezbjednosti, protekao dobro.

„Danas sam u Mitrovici i pratimo situaciju po pitanju bezbjednosti. Situacija je stabilna, mirna. Nemamo nikakvih incidenata i očekujemo da se dan završi mirno. Ovi izbori su različiti iz mnogo razloga“, rekao je on za RTK.

On je saopštio da je policija spremna za sve scenarije i da je u potpunosti ispunila svoj mandat.

On je za RTK rekao da je vlada zainteresovana da sjever bude isti kao i ostali dijelovi Kosova.

"Na dobrom smo putu, nekome kao što je Srpska lista i Beograd to ne odgovara, zato pokušavaju da to spreče na različite načine“, rekao je on.

Što se tiče broja građana koji će izaći na birališta, Sveçla je ocjenio da će se on tokom dana povećati.

„Svijesni smo da zbog vanrednih pritisaka to utiče na broj birača. Moramo kontinuirano raditi na neutralisanju svih ovih mehanizama kriminalne ucjene u Beogradu, a ovi izbori su i sredstvo neutralizacije ucjene. Kosovo ne može biti talac švercera“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, uprkos pritiscima i ucenama koje su činile Srpska i Beograd, čak je i međunarodna zajedica saopštila da su ovi izbori legalni.

„Građani ovog kraja bili su predmet ucjena, prijetnji, maltretiranja, hapšenja i ubistava, to je definitivno uticalo na hrabrost građana da se suprotstave kriminalnim radnjama. Srpska lista i Beograd su kontinuirano gurali svoje programe pretnjama bilo institucijama Kosova ili građana ovog područja“, rekao je on.