Portparol Vlade

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je da Srbija krši sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, onemogućavajući mu članstvo u međunarodnim organizacijama i istakao da se sve to dešava pred državama članicama Evropske unije, te da Kosovo očekuje njihovu reakciju, ali i reakciju SAD, prenosi RTK.

Kryeziu je za Radio Kosovo rekao da "Srbija samo nastavlja stari obrazac sukcesivnog kršenja dogovorenih sporazuma".

"Srbija nastavlja da dokazuje da nije strana koja poštuje principe dobre vjere, a istovremeno vređa i ignoriše posvećenost međunarodne zajednice postizanju i primjeni sporazuma", rekao je Kryeziu.

Naglasio je da međunarodni partneri, posebno Francuska, Njemačka, Italija i SAD, kao veliki pobornici Osnovnog sporazuma, moraju da osude ponašanje Srbije.

"27 zemalja EU podržalo je Sporazum. One čine većinu zemalja članica Savjeta Evrope. Dakle, sve se dešava pred njihovim očima. Srbija se stalno javno izjašnjava o članovima (sporazuma) koje neće primjeniti, dok Kosovo stalno govori o potrebi pune primene sporazuma. Kosovo ostaje jedina konstruktivna strana, prije sastanaka, tokom pregovora i poslije sporazuma", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/RTK