Potvrda zvaničnika EK

Građani Kosova neće moći da putuju u Španiju uprkos odluci o liberalizaciji viza sa zapadnoevropskim zemljama, potvrdili su i zvaničnici Evropske komisije, koji ovakvu situaciju objašnjavaju činjenicom da Španija ne priznaje nezavisnost Kosova i putne isprave Kosova, piše Ekonomija onlajn.

Prema riječima portparolke Evropske komisije Anite Hiper, vizna liberalizacija za Kosovo omogućiće vlasnicima pasoša Kosova da putuju bez viza u sve zemlje Šengena, osim u jednu.

"Priznavanje putnih isprava je nacionalna nadležnost. Među zemljama Šengena, sve osim jedne priznale su putne isprave Kosova. To znači da će vizna liberalizacija za Kosovo omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju bez viza u sve zemlje Šengena, osim u jednu", izjavila je Hiper.

Španija i još četiri države Evropske unije - Rumunija, Slovačka, Kipar i Grčka nisu priznale nezavisnost Kosova.

Sve ove zemlje, uključujući Španiju, glasale su za liberalizaciju viznog režima na ministarskom sastanku održanom 9. marta, kada je odluka doneta na nivou Savjeta EU.

Takođe, španski stav prema Kosovu bio je razlog zbog kojeg je rok za ukidanje viznog režima pomeren za 1. januar 2024. godine. Naime, očekivalo se da će početni datum biti 1. decembar ove godine, ali pošto je to period kada Španija predsjedava Evropskom unijom, zvanični Madrid je odbio da dozvoli da ta odluka stupi na snagu tokom španskog predsjedavanja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online