Pogrešno ponašanje

Bivši zamjenik premijera Kosova Driton Selmanaj rekao je da je poslije bojkota izbora od strane Srba izgubljen i smisao njihovog održavanja, napominjući da je napeta situacija na sjeveru Kosova rezultat neodgovornog i pogrešnog ponašanja premijera Albina Kurtija i njegove vlade, prenosi Ekonomija onlajn.

Selmanaj smatra da se ovim izborima gubi suština demokratije, pošto Srbi nemaju svoje političke predstavnike.

"Suština demokratije je da ljudi učestvuju na izborima i putem izbora biraju svoje demokratske institucije. I koliko smo razumeli do danas, veliki dio onih koji su do juče predstavljali Srbe sa sjevera Kosova odlučio je da ne učestvuje na izborima. Tada se, u suštini, gubi smisao organizovanja izbora", rekao je Selmanaj.

Za stanje na sjeveru Kosova krivi premijera Albina Kurtija i njegovu vladu zbog neodgovorne politike koja je rezultirala odsustvom institucija i zakona na tom dijelu teritorije.

"S druge strane, mora se reći da je ova situacija nastala kao rezultat neodgovornog, veoma pogrešnog ponašanja ovog premijera i ove vlade prema sjeveru Kosova. Dovela je sjever Kosova u situaciju da nema reda i zakona, nema institucija, nema ničega. I sada se ušlo u ciklus improvizacije, mislim da je ovo improvizacioni korak da pokušamo da vidimo da li se stvari kreću, ali zapravo ne vidim pozitivne stvari“, navodi Selmanaj.

Ističe da bi pristup na sjeveru Kosova morao biti drugačiji, uz saradnju sa međunarodnim faktorom.

"Pristup sjeveru mora biti drugačiji, mora biti veoma pragmatičnije, trebalo bi da bude u bliskoj koordinaciji sa međunarodnim faktorom, tako da onda svaki korak koji se tamo napravi ima i demokratski legitimitet i ustavni legalitet na Kosovu, ali i pozitivne efekte za proširenje suvereniteta u tom dijelu“, rekao je Selmanaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online