U srijedu se očekuje potpisivanje pravnog akta Evropske unije (EU) za liberalizaciju viza za Kosovo.

Dan ranije, 18. aprila, Evropski parlament je odobrio odluku o vizama, čime je okončan postupak odlučivanja o ovom pitanju.

Odobrenje je doneto bez glasanja, jer nije bilo opozicije, i otvorilo je put građanima Kosova da se kreću bez viza u zemlje šengenskog prostora od 1. januara 2024. godine.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi otputovao je u sredu u Strazbur da učestvuje na ceremoniji potpisivanja, gde je pozvana i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc.

Ceremonija potpisivanja održaće se u sjedištu Evropskog parlamenta, a predvodiće je čelnica ove institucije Roberta Metsola.

Na ceremoniji će učestvovati i predstavnik Švedske, koji u ovom periodu predvodi Evropsku uniju. Ceremonija će početi u 14:45 sati.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je ovu odluku opisala kao "pobedu" ne samo za Kosovo, već i "za samu demokratiju i jedinstvo u Evropi".

Objavljivanjem u Službenom glasniku Evropske unije (EU) koje sledi 20-tak dana kasnije, odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Međutim, kosovski građani treba da čekaju početak naredne godine da bi uživali bezvizni režim sa evropskim zemljama.

Prema odluci koja je usaglašena u decembru prošle godine, do ukidanja viznog režima za Kosovo će doći paralelno sa funkcionisanjem Informativnog sistema ETIAS, ali ne kasnije od 1. januara 2024 godine.

Kada je odluka usaglašena, mislilo se da će sistem ETIAS biti funkcionalan 1. novembra 2023. godine. Međutim, sada je već izvesno da se funkcionalnost ETIAS-a odlaže do kasnije naredne godine.

U skladu sa odlukom o Kosovu, građani zemlje imaju krajnji rok, odnosno 1. januar naredne godine kada bi najkasnije mogli da putuju bez viza.

Evropska komisija je još 2018. godine preporučila ukidanje viznog režima sa Kosovom, međutim politička odluka je bila talac unutrašnjih problema u pojedinim državama članicama.

Ukidanjem viznog režima, Kosovo se pridružuje ostalim zemljama regiona, čiji građani već više od jedne dekade uživaju slobodu kretanja.

Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija nemaju vizni režim od decembra 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina su prešle na takozvanu belu Schengen listu u decembru 2010. godine.

Proces liberalizacije sa Kosovom je trajao najduže u upoređenju sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Ministri država članica EU su u martu ove godine izglasali viznu liberalizaciju.