Brojne pritužbe

Nakon što je Ombudsman poslao zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o platama, iz tog suda poručuju da nemaju određen rok za odlučivanje, ali da će se sa najvećom posvećenošću baviti tim slučajem.

Civilna društva napominju da se na osnovu međunarodnih i ustavnih standarda Zakon o platama može proglasiti neustavnim.

Ombudsman je, nakon 104 pritužbe različitih subjekata javnog sektora, Ustavnom sudu uputio Zakon o platama u javnom sektoru, koji je stupio na snagu 5. februara 2023. godine. 

"Taj zahtjev je trenutno u obradi. Sud nema konkretan ustavno-pravni rok za odlučivanje u tom slučaju. Kao i svaki drugi zahtjev koji podnose institucije, Sud se prema tom slučaju odnosi sa najvećom ozbiljnošću i posvećenošću", naveli su u odgovoru RTK iz Ustavnog suda. 

Ombudsman je u zahtjevu za tumačenje ustavnosti osporenog zakona, koji je uputio Ustavnom sudu 7. aprila, naglasio da se žalbe stranaka odnose na smanjenje plata, uklanjanje dodataka ili neadekvatan i nejednak tretman između pozicije definisane zakonom.

Nezadovoljan Zakonom o platama i Sindikat Policije Kosova je uputio žalbu Ombudsmanu, a šef tog sindikata Imer Zeqiri kaže da su njihovi zahtjevi povećanje plata zbog rizika za uniformisane policajce, ostali prekovremeni sati vikendom i praznicima, kao i da imaju koeficijent jednak BSK.

Advokat Gzim Shala sa Kosovskog instituta za pravo kaže da je procedura za ocjenu ustavnosti Zakona o platama dobra vijest.

Prema njegovim riječima, taj zakon se može proglasiti neustavnim.

"Ono što možemo da kažemo o tom slučaju jeste da na osnovu međunarodnih standarda, Ustava Kosova i standarda koje je postavio sam sud, u slučaju da se radi o prethodnom zakonu o platama, ni ovaj zakon ne prolazi filter Ustavnog suda. Međutim, nije neophodno da Ustavni sud poništiti ceo Zakon o platama. Ako utvrdi određene povrede, može odlučiti da ukine samo određene odredbe", rekao je Shala.

Vlada Kosova odlučila je da vrijednost koeficijenta za 2023. godinu bude 105 eura, a za 2024. 110 eura.