Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje, Armend Muja, kritikovao je Berata Rukiqija iz LDK i Vloru Çitaku iz PDK, zbog izjava koje su dali nazivajući Kosovo nedovršenom pričom, koju strani investitori posmatraju dijelom Srbije, prenosi Reporteri.

Muja naziva Çitaku i Rukiqija neznalicama.

„'Kosovo je nedovršena priča. Investitori kažu da pripada Srbiji'. 'Zašto bi neko ulagao u ničiju zemlju?' Ove izjave dala su dva predstavnika stare vlasti, Berat Rukiqi iz LDK i Vlora Çitaku iz PDK. Sada možete zamisliti sa kakvim su investitorima imali posla. U svoje vrijeme Kosovo je uvozilo struju od 'investitora' Vuka Hamovića, a ugovori u KEK-u su povjereni 'investitoru' iz Srbije '14. oktobru', na štetu zapadnih kompanija. Sada su se stvari promjenile, 'General electric' iz SAD ulaže u KEK. Direktne strane investicije su se utrostručile otkako oni nisu na vlasti. Investitori nam kažu da su razlozi zbog kojih nisu došli ranije dolazili bili nesiguran prvosudni sistem i nedostatak uvažavanja. Kosovo je gotova priča! Kosovo nije zemlja neukih!", napisao je Muja na Facebooku.

Dodao je kako je National geographic posvetio dug članak Kosovu, ali da je u tom članku predsjednik Privredne komore Kosova, Berat Rukiqi, sada član LDK, umjesto da govori o tome zašto treba investirati na Kosovu, govorio o tome kako Kosovo ne nudi stabilnost i predvidljivost potrebne za strane investitore.

"Ništa bolju izjavu nije dala Vlora Çitaku, bivša ambasadorka Kosova u SAD, koja je umjesto specifičnosti našeg investicionog tržišta istakla sumnje i pretnje iz Srbije sa kojima se suočavaju strani investitori. U članku se riječ 'investicija' pominje samo dva puta. U oba slučaja uz tvrdnje da nije dobro ulagati na Kosovu. Kada su strani investitori došli za vreme njihove vlade, tražili su od novac. Sad ti kažu da ih to ne zanima", napisao je Muja.  

Izvor: Kosovo Online/Reporteri