Formalna ratifikacija

Na sutrašnjem plenarnom zasjedanju u Strazburu Evropski parlament glasaće o sporazumu o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, navedeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Ovaj sporazum je u decembru potvrđen od strane ambasadora zemalja članica EU, a u januaru od strane Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove, tako da je ostala još samo ova formalna ratifikacija u Evropskom parlamentu kako bi on postao pravno validan.

Građani Kosova će moći da putuju bez viza u zemlje Šengena tek kada Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja bude operativan, što će se desiti najkasnije do 1. januara sljedeće godine.

Ako sporazum o viznoj liberalizaciji za Kosovo bude usvojen na plenarnoj sjednici, predsjednik EP i Švedskog predsjedništva EU u sredu će zvanično potpisati tu odluku.

Holandski poslanik u Evropskom parlamentu Tijese Reuten je predložio da se na sutrašnje glasanje stavi tačka o liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

Vizna liberalizacija između EU i Kosova omogućila bi građanima sa pasošem Kosova da putuju i borave do 90 dana u EU, bez vize u bilo kom periodu od šest mjeseci, navodi se na sajtu EP.

Izvor: Kosovo Online