Uz procjenu situacije

Na održavanje izbora na sjeveru Kosova, koji su zakazani za 23. april, stručnjaci iz oblasti bezbjednosti gledaju sa skepticizmom, ali građani Prištine u anketi za Ekonomiju onlajn kažu da izbore treba održati uz procjenu bezbjednosne situacije.

Gani Berisha iz Prištine je uvjeren da izbore treba održati, uprkos tome što su, prema njegovim riječima, građani sjevera "između dvije vatre".

Smatra da odlaganje izbora vodi u anarhiju, jer, kako kaže, nedostaje vladavina prava.

"Izbore treba održati normalno, Srbi su između dvije vatre, između srpskog pritiska i normalnih izbora koje treba održati. Da, postoji rizik, ali i ako se izbori odlažu tamošnje stanovništvo je na gubitku. Što se izbori više odlažu, to ide u anarhiju, tamo nema moći, nema zakona, nema ničega, nema sigurnosti", kazao je on.

Prema njegovim riječima u korist Srba sa Kosova je da se izbori održe bez incidenata.

Sami Islami kaže da je za održavanje izbora, ali  da oni mogu biti odloženi "na osnovu kontinuiranog ponašanja Srbije prema Srbima na sjeveru".

"U principu je trebalo da se održe, ali u ovoj situaciji koja se dešava sa ovim velikim razmimoilaženjima u organizacionom smislu, ne znam da li postoji mogućnost da do toga uopšte dođe. Sa Srbijom nema šanse da prođe bez incidenata, Srbija je država sa takvom državnom regulativom da nema dobrog rješenja problema, mislim, sa ovom politikom koju oni vode. Pogledajte sjeverne Srbe i Srbe uopšte gdje god da žive na Kosovu, drugačije bi postupili da nisu imali taj strah, strah od onih koji su im gazde, koji koordiniraju te stvari. Srbi kao narod nisu loši, oni su dobri, politika je katastrofa", rekao je Islami.

Ramadan Mustafa kaže da građani sjevera treba da glasaju 23. aprila, ali dodaje da postoji rizik da izbori ne budu održani "jer je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao tamošnje Srbe da ne učestvuju".

"Ne znam kada je bolje održati izbore, ali izbore treba održati. Oni koji ih bojkotuju, ne znam šta misle. Da, postoji i rizik i incidenti mogu da se dese. Srbima upravlja Beograd", ocjenio je Mustafa.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline