Nema drugog izbora

Politički anaitičar Gazmir Raci smatra da, osim sprovođenja sporazuma, Srbija nema drugu alternativu, kao i da Kosovo ima podršku zemalja Kvinte, prenosi Dukađini.

„Kosovo ima najveće garancije od država Kvinte koje su predložile i podržale francusko-njemački plan. Srbija nije prihvatila ni Rambuje pa je bombardovana, nije prihvatila ni Ahtisaarijev plan, ali je Kosovo postalo nezavisno. Dakle, čak i ako Srbija odbaci sporazum, Kosovo će krenuti ka NATO i EU. Srbija to ne može da zaustavi i Kosovo neće biti talac”, kaže Raci.

Ako sporazum koji proizilazi iz francusko-njemačkog plana bude odbijen, Raci smatra da će Srbija biti oštećena, a Kosovo će, dodaje, imati koristi.

“Kurti želi da prenese poruku Zapadu, garantima francusko-njemačkog plana i ohridskog aneksa, da ono oko čega smo se dogovorili mora biti sprovedeno jer je bio pritisak na Kurtija da prihvati taj dokument. A pritisak je bio intenzivan, od strane sekretara Blinkena, nemačke kancelarke, francuskog predsjednika. Dakle, lopta je sada u polju međunarodne zajednice”, dodao je Raci.

Naredni sastanak na visokom nivou u Briselu biće održan 2. maja. Kosovo i Srbija su 18. marta postigle dogovor o primjeni evropskog prijedloga, ali on nije potpisan.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini