Zajednički napor

Stvaranje zajedničke elektronske baze podataka između nadzornih institucija za zapošljavanje i Inspektorata za rad i Poreske administracije Kosova, znatno će smanjiti rad "na crno", kaže Portparolka Poreseke uprave Valentina Bytyqi Sefa, i dodaje da je samo u prva tri mjeseca, identifikovano oko 500 radnika bez ugovora o radu, prenosi RTK.

Bytyqi Sefa ističe da je u borbi protiv rada "na crno" potrebna zajednička baza podataka elektronskog sistema između nadzornih institucija za zapošljavanje.

"Sa Inspektoratom za rad potpisali smo memorandum o saradnji, u zajedničkim naporima dvije institucije koje se bore protiv neprijavljivanja radnika. Samo u ova tri mjeseca identifikovali smo oko 500 radnika bez ugovora o radu", kaže Bytyqi Sefa.

Digitalizacija će, kako smatra, doprineti i regulaciji sezonskih radnika.

"Ulazimo u sezonu u kojoj mnogi sektori množe svoju djelatnost, a u većini slučajeva ih smatraju sezonskim i ne ulaze na deklarisane liste zapošljavanja", navodi ona.

Da to ostaje izazov, ocjenjuje i Brikena Hoxha iz Kosovske inicijative za stabilnost, koja kaže da će zajednička baza podataka olakšati i poslodavcima, a inspektorima će biti mnogo lakše da provjeravaju informacije o zaposlenima, unoseći samo njihove podatke.

Zvaničnici kažu da se sa zajedničkom bazom podataka, povećava razmjena informacija u realnom vremenu, što značajno olakšava otkrivanje slučajeva eventualne utaje poreze ili nelegalnog rada.

Izvor: RTK