Ministar finasija

Ministar finasija Kosova Hekuran Murati objavio je da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) postignut dogovor o programu podrške budžetu i energetskoj tranziciji vredan 260 miliona eura.

Murati je u objavi na Facebooku naveo da su, "tokom sastanaka u Vašingtonu, zajedno sa potpredsjednikom Vlade Besnikom Bislimijem, uspeli da završie razgovore o novom programu podrške MMF Kosovu".

"Novi program obuhvata početno stavljanje na raspolaganje iznosa od 80 miliona eura u okviru najnovijeg instrumenta MMF-a pod nazivom Fond otpornost i održivost, a sa mogućnošću proširenja za još 80 miliona eura", napisao je Murati.

Dodao je da će Kosovo, kada odbor MMF-a odobri program, biti prvo u Evropi koje će koristiti ovaj program Međunarodnog monetarnog fonda.

"Očekuje se da će Kosovu biti stavljeni na raspolaganje alati iz programa za investicije u izgradnju novih kapaciteta obnovljivih izvora energije iz vjetra i solarne energije. Ostatak podrške biće u vidu aranžmana iz predostrožnosti vrijednog 100 miliona eura u naredne dvije godine. Ovaj uspjeh bio je moguć zbog konsolidacije javnih finansija i donošenja mudrih fiskalnih odluka. Ovo je još jedno svedočanstvo da naše reforme cijene međunarodne institucije kao što je MMF", naveo je Murati.  

Izvor: Kosovo Online