Odlični odnosi

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa vršiocem dužnosti premijera Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

"Odnosi dvije države ocjenjeni su kao odlični, pošto su oba sagovornika izrazila spremnost za njihovo produbljivanje", navodi se u saopštenju Predsjedništva Kosova.

Predsjednica Osmani je istakala da Kosovo i Crna Gora imaju iste stavove o značaju evroatlantskih integracija država regiona kao garancije mira i prosperiteta u regionu.

"Prema riječima predsednice Osmani, Crna Gora je prijateljska i partnerska zemlja Kosova, pa je pokazala uvjerenje da će još više podržavati Kosovo u nastojanju da ojača međunarodni subjektivitet, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama, za šta je dobila podršku premijer Abazović", ističe se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim temama u regionu, kao i o dijalogu Kosova i Srbije.

"Predsjednica Osmani je istakla da Briselski sporazum tretira Kosovo i Srbiju kao ravnopravne strane u kontekstu međudržavnih odnosa, iako je istakla da Srbija nastavlja sa opstrukcijama u primjeni postignutog sporazuma. Uprkos tome, Osmani je naglasila da će Kosovo nastaviti da koordinira sa međunarodnim saveznicima u vezi sa sprovođenjem Sporazuma i da je posvećeno trajnom miru, bezbednosti i stabilnosti", navodi se.

Između ostalog, na sastanku istaknuto da su albanska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska zajednica na Kosovu moćan most koji povezuje dvije zemlje. Predsednica Osmani i premijer Abazović razgovarali su i o proširenju saradnje u oblasti privredne razmjene, trgovine, turizma, obrazovanju i drugiim oblasti od zajedničkog interesa, zaključuje se u saopštenju.