Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla je, izvještavajući Komisiju za evropske integracije, izjavio da bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova nikada nije bila bolja, ističući da žali zbog "incidenta koji se dogodio prije nekoliko dana", preneo je Reporteri.

Kada je riječ o izborima na sjeveru Kosova, Sveçla kaže da resorno ministarstvo stoji na raspolaganju Centralnoj izbornoj komisiji, kako bi se izbori održali u mirnoj i bezbjednoj atmosferi.

"Što se tiče pitanja izbora, policija, ali i kompletno Ministarstvo unutrašnjih poslova stoji na raspolaganju CIK-u, kako bi ovi izbori mogli da se nastave i uspješno završe. Za nas je imperativ da se ovi izbori održe u mirnoj, bezbjednoj atmosferi, kako za organizatore, tako i za same građane", rekao je on.

Sveçla je izrazio uvjerenje da će se izborni proces završiti mirno i uspješno.

"Važno je da institucije Kosova nastave sa organizacijom izbornog procesa, kako je to najbolje. Uvjeren sam da će se ceo ovaj proces završiti glatko i uspješno", nastavio je on, preneo je Klan Kosova.

Sveçla je naglasio da na sjeveru Kosova ima poboljšanja u pogledu vladavine prava i bezbjednosti, i dodao da policija trenutno na toj teritoriji sprovodi akciju protiv "zloupotrebe električne energije".

"Imamo prisustvo bezbjednosnih struktura kao nikada tamo, imamo vladavinu prava kao nikada ranije, ali definitivno imamo i izazove. Policija trenutno razvija akciju protiv zloupotrebe električne energije i rudarenja kriptovaluta i mogu reći da je to sljedeći uspjeh", rekao je on.

Povodom ostavki srpskih policajaca na sjeveru, Sveçla je rekao da Kosovo ništa time nije izgubilo.

"Policija, ali ni Kosovo, ništa je izgubila, već smo u procesu regrutovanja naših građana iz različitih zajednica, sa posebnim akcentom na srpsku zajednicu koja je već započela obuku, na Policijskoj akademiji u Vučitrnu da postane dio policije u skladu sa zakonima Kosova. Mi ranije tamo nismo imali policiju, imamo iza sebe ljude kojima smo davali uniforme, davali smo im oružje, davali smo im plate i policijska ovlašćenja, a oni su dobijali naloge od vlade Beograda", rekao je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova/Reporteri