U skladu s kriterijumima

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da samouprava za srpsku zajednicu na Kosovu ne znači formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da do uspostavljanja te samouprave ne može doći dok, kako je naveo, srpska strana ne ispuni svoje obaveze, prenosi Glas Amerike.

Bislimi je rekao da se pitanje nestalih osoba smatra hitnim, kao i da će uskoro u Briselu biti predstavljen nacrt o ZSO.

"Nakon Ohridskog sporazuma, dogovoreno je da u kratkom roku imamo sastanak glavnih pregovarača u Briselu, sastanak je održan 4. aprila. Postignuće 4. aprila je bio dogovor oko teksta dokumenta o nasilno nestalim licima koji će potom biti odobreni od strane lidera na sljedećem sastanku i imali smo prve razgovore o tome kako treba da se implementira dio dokumenta. S obzirom na to da smo u osnovnom sporazumu u dva slučaja imali zahtjev za hitne korake, razumljivo je da je glavni dio bio usmeren na sporazum o nestalima, a takođe smo se dogovorili da ćemo vrlo brzo u Briselu imati prezentaciju prvog nacrta rukovodeće grupe za samoupravu srpske zajednice na Kosovu", rekao je Bislimi.

On je istakao da predstavljanje nacrt o ZSO ne znači i njeno formiranje.

"Ovo ne znači osnivanje udruženja sa srpskom većinom, iz razloga što se još ne zna kako će izgledati samoupravna struktura srpske zajednice na Kosovu. Sada sprovodimo osnovni sporazum i implementacioni aneks. Ne pratimo stavove političara u Briselu ili van Kosova. Osnovni sporazum kao i implementacioni aneks zahtjevaju od obe strane da preuzmu obaveze i implementaciju, da prate korake po redosljedu, što znači da jedna strana ne može da dobije beneficije sporazuma, a zatim odluči u kojoj meri želi da ispuni svoj dio obaveza", naglasio je Bislimi.

Prema njegovim riječima, Srbija je obavezi a sprovede svoje obaveze.

"To znači da čak i ako počnu razgovori o upravljačkoj ili samoupravnoj strukturi srpske zajednice na Kosovu, sve dok ne postoji volja Srba da sprovedu obaveze, ovaj proces ne može biti uspešno završen. Iz razloga što će biti nemoguće da kosovska strana ispuni svoj dio obaveza, dok se gospodin Vučić javno izjasnio da ne vidi sporazum u celini obavezujućim, već ga vidi kao neku vrstu liste sa koje on može da izabere koje dijelove želite da primjeni, a koje ne", rekao je Bislimi.

Bislimi je ponovio da je važno da Statut o ZSO bude u skladu sa pet kriterijuma koje je ranije izneo.

Izvor: Kosovo Online/VOA