Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da odlaganje izbora na sjeveru nije dobra opcija, jer bi to sjever Kosova predstavilo kao "oblast upravljanja krizama, a ne kao proces normalizacije odnosa", prenosi Reporteri.

Bislimi je naveo da postoji spremnost političkih partija da izađu na izbore, osim Srpske liste, koja kako navodi, neučestvovanjem na izborima "želi da kamuflira pad povjerenja kod građana".

„Izbori su temelj demokratije i u pravoj demokratiji su državne institucije te koje određuju rokove za njihovo održavanje. Za izbore postoji volja partija za učešće. Ovoj volji nedostaje samo jedan politički subjekt i bila bi greška podvrgavati političku volju većine neprincipijelnim interesima političkog subjekta. Smatramo da izjašnjavanje o neučestvu na izborima nije za trenutne kalkulacije, ali pošto su videli pad povjerenja, žele to da zakamufliraju izbegavanjem održavanja izbora. Odlaganje nije dobra opcija. Opcija je onih koji smatraju da je u ovom trenutku bolje da sjever bude područje upravljanja krizama, a ne da ulazi u proces normalizacije odnosa“, istakao je Bislimi.

Bislimi je za Glas Amerike rekao da je ostalo još pet dana za imenovanje prvog posmatračkog tima i naglasio da je Kosovo predložilo ambasadora Kosova u Briselu Agrona Bajramija.

„Rok za imenovanje prvog monitoring tima je 18. april, imamo nesklad u stavovima sa srpskom stranom o tome kako treba da izgleda struktura ovog tima. Kosovska strana kaže da bi timovi trebalo da se razlikuju od pregovaračkih timova, dok Srbija smatra drugačije. Poslali smo našu nominaciju za ovu funkciju, očekujemo da će EU prije sastanka šefova vlada odlučiti o strukturi. Imenovali smo Agrona Bajrama, ambasadora Kosova u Briselu“, rekao je Bislimi.

On je dodao da će radne grupe ocjenjivati poštovanje Sporazuma i Aneksa i naveo da se Kosovo složilo da će uskoro napraviti prvu prezentaciju nacrta upravljačke grupe za ZSO.

„Sada sprovodimo Aneks i Sporazum, a ne stavove političara. Osnovni sporazum i Aneks zahtjevaju od strana da preuzmu obaveze. Upravljačka grupa je morala redovno da izvještava Ministarstvo administracije lokalne samouprave, ali su posljednji izvještaji poslati 2018. Ne možemo znati u kojoj je fazi rad grupe za upravljanje, ali će biti pozvani na sljedeći sastanak da predstave svoj rad. U trenutku prezentacije njihov rad prestaje. Onda to ide na politički nivo. Nacrt će biti ocjenjen na osnovu nekoliko kriterijuma“, rekao je Bislimi.

Prema njegovim riječima, ako nacrt bude u suprotnosti sa kriterijumima, treba ga proglasiti neprihvatljivim i tražiti alternative.

Izvor: Kosovo online/Reporteri/Zeri