10 dana

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) još nije objavila spisak biračkih mesta, iako je do održavanja vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova ostalo deset dana.

Do sada se glasalo u školama, ali ovoga puta je gotovo izvesno da tako nešto neće biti moguće jer obrazovne institucije u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom rade u sistemu Srbije, a zvanični Beograd se već izjasnio protiv izbora jer na njima neće učestvovati Srpska lista.

Neki centri ili policijske stanice se sada pominju kao alternativa za otvaranje biračkih mesta.

Ova neizvesnost podstiče sumnju da se izbori uopšte mogu održati, ocenjuju bivši predsednik CIK-a Adnan Merovci i Eugen (Cakolli) Cakoli iz Demokratije na delu, koju čini koalicija nevladinih organizacija koje prate izborne procese.

Vanredni izbori za gradonačelnike u opštini Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su zakazani za 23. april. Istog dana bi trebali da budu održani izbori za Skupštinu opštine u Zvečanu i Leposaviću.

Vanredni izbori se održavaju nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podneli ostavke početkom novembra sa ciljem suprostavljanja odluci Vlade Kosova oko preragistracije automobila sa srpskih na kosovske tablice. Tada su kosovske institucije na severu napustili i zaposleni u administraciji, policiji i pravosuđu.

Ovi izbori su najpre bili zakazani za 18. decembar prošle godine, ali su odloženi na zahtev međunarodne zajednice usled incidenata koji su pratili pripreme za ovaj proces.

Adnan Merovci ocenjuje da je teško organizovati slobodne i demokratske izbore na severu Kosova, imajući u vidu političku situaciju.

Ukazuje da je politička situacija nestabilna, te da nadležne institucije nisu na vreme završile ni tehnička pitanja za održavanje izbora.

"Ako je situacija na severu takva da biračka mesta još nisu određena, da se još ne zna ko su izborni komisioneri i gde, skeptičan sam..." , kaže on za Radio Slobodna Evropa.

Eugen Cakoli iz Demokratije na delu napominje da CIK ubrzo mora da saopšti gde će biti otvorena biračka mesta, ukoliko želi da izborni proces bude uspešan.

Tako nešto je, kaže Cakoli, trebalo da bude završeno 45 dana pre održavanja izbora.

"Najvažnije je objavljivanje biračkih centara. Još se ne zna koje (lokacije) će se koristiti za glasanje. Pominjale su se razne opcije, alternativni centri, glasanje u policijskim stanicama i druge", navodi on.

Centralna izborna komisija je saopštila da će na narednom sastanku utvrditi jasnije korake za otvaranje biračkih mesta. Ovonedeljni sastanak oko tog pitanja je bio neuspešan a nije rečeno kada će tačno biti naredni.

Ono što je ovoga puta sporno oko biračkih mesta je da postoji mogućnost da direktori obrazovnih institucija na severu ne daju saglasnost da se njihove prostorije koriste za održavanje izbora.

To je zato što rade u sistemu Srbije a najveća stranka kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, Srpska lista, odbija da učestvuje na izborima. Ova partija je do sada dobijala preko 90 odsto glasova.

Kandidat za gradonačelnika opštine Zubin Potok iz Demokratske partije Kosova, Izmir (Zeqiri) Zećiri, kaže da izlaznost može biti mala, imajući u vidu da Srpska lista nema svoje kandidate ni u jednoj opštini.

Ipak, napominje da se izbori moraju održati i da CIK mora da pronađe alternativna mesta za otvaranje biračkih centara.

"U procesu smo organizacije izbora. Fokusirani smo na izlazak na izbore", kaže Zećiri za RSE.

U trci za gradonačelnike opština na severu je ukupno 11 kandidata iz četiri politička subjekta, od kojih su samo dvoje iz srpske zajednice.

Da li će novi gradonačelnici imati legitimitet?
Eugen Cakoli iz Demokratije na delu zaključuje da će odbijanje Srpske liste da učestvuje na izborima uticati na formiranje legitimnih lokalnih institucija na severu, imajući u vidu da tamo živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Biće nemoguće da (novo lokalno rukovodstvo) ostvari svoj zakonski mandat. Da pojednostavim, verujem da će imati problema da pristupe opštinskim objektima, a kamoli da pružaju usluge, odobre budžet ili slično", kaže Cakoli.

Zakon o opštim izborima na Kosovu ne predviđa nikakav cenzus za učešće građana na izborima, ukazuje Merovci i dodaje da ipak mala izlaznost ne može dati efektivan rezultat.

"Govorimo o 'narodnom legitimitetu’, kada ne učestvuju oni koji tamo žive, onda održavanje izbora ne zvuči dobro kao aktivnost", kaže on.

Veruje ipak da ovoga puta izbori na severu neće podići tenzije na terenu.

"Čak verujem da će održavanje ovih izbora promovisati novi izborni proces, ako se eventualno ne usvoji budžet opština, koji mora da predloži izvršna vlast", objašnjava on.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je ranije rekao da su pripreme za održavanje izbora u toku i da su za tako nešto izdvojena sredstva.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da pripadnici srpske zajednice neće izaći na izbore, te da nova vlast neće imati legitimitet.

Takođe je kritikovao zapadne zemlje što od Kurtija nisu zatražile odlaganje izbora kako bi na njima učestvovali i Srbi.

Evropska unija i zemlje Kvinte - SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka - izrazile su žaljenje što Srpska lista nije iskoristila svoje pravo da učestvuje na izborima.