Isti plan

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "duboko vezan" za ruskog predsjednika Vladimira Putina, dodajući da "Srbija namjerava da zauzme teritoriju Kosova, kao što je to uradila Rusija sa Krimom", prenosi Koha.

"Sve ovo pokazuje da je to potpuno isti plan kao Putinov za Krim", rekla je Osmani dodajući da se na Balkanu stvara opasna situacija.

Osmani je pozvala Zapad da podrži Kosovo, upozoravajući da bi sukob na Balkanu dodatno destabilizirao ionako krhku Evropu.

„Ovo nije daleki problem. Mir na Zapadnom Balkanu je usko povezan sa mirom u Londonu, Njujorku, Vašingtonu, Parizu, Berlinu, jer istorija pokazuje da je nedostatak mira i bezbjednosti u Evropi nedostatak međunarodnog mira i bezbjednosti. A nedostatak mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu znači da je to destabilizovana Evropa”, dodala je Osmani.

Ona je istakla da "Srbija naoružava i finansira paravojne grupe".

„Srpske paravojne snage i kriminalne organizacije pomažu u podsticanju nasilja na sjeveru Kosova, a Rusija uvozi oružje i vojne uniforme. Srbija je otvoreno podržavala ove grupe na sjeveru Kosova i činila zločine, uključujući i zločine nad Srbima koji žive na sjeveru“, rekla je ona.

Govoreći o evropskom planu, Osmani je navela da su razočarani što međusobno priznanje nije eksplicitno uključeno u taj sporazum.

Osmani kaže da je uzajamno priznanje jedino rješenje koje može garantovati dugoročan mir i stabilnost.

“To je jedino rješenje koje može dovesti do dugoročnog mira i stabilnosti. Srbija mora da shvati da je realnost Kosova kao nezavisne suverene države realnost koja će postojati zauvijek. Dakle, što prije i što više naši partneri to kažu i jasno stave do znanja Srbiji, to bolje za Srbiju, bolje za region i naravno za naše odnose”, poručila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore