Zabrinjavajuće

Na Kosovu oko 33 odsto građana su pušači, a ono što najviše zabrinjava je da je sve više pušača među ženama u posljednje vrijeme u odnosu na ranije, prenosi Reporteri.

"Početak konzumiranja duvana počinje kod mladih od 17 godina, a posebno je porastao broj pušača među ženama, što je veoma zabrinjavajuće", kazao je glavni sanitarni inspektor Agencije za hranu i veterinu Ibrahim Tershnjaku.

Kaže da je, kada je ta agencija u pitanju, Zakon o kontroli duvana maksimalno sproveden, ali da je izostala podrška drugih inspektorata.

"Najveći izazov je što smo sami. To je izuzetno problematično jer nam druge inspekcije nisu pomogle da taj zakon sprovedemo i ojačamo. Hajde da povećamo društvenu svijest na bazi osnovnog zdravstvenog obrazovanja, što je glavni parametar za operacionalizaciju zakona", rekao je Tershnjaku.

Tershnjaku navodi da Agencija za hranu trenutno ima 49 aktivnih inspektora i da su zatražili povećanje broja inspektora, jer su deficitarni.

Šef Kancelarije SZO na Kosovu Oleksandar Martinenko kazao je da treba da primjeniti Zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima, kako ne bi bilo zdravstvenih posljedica po građane.

"Još jedan pozitivan pomak koji se desio u posljednje vrijeme je početak primjene Zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima. Taj zakon postoji već 10 godina. Taj zakon je veoma važno da se sprovodi i da se ne puši na javnim mjestima, kako ne bi bilo zdravstvenih posljedica za one koji puše, kao i za one koji nisu pušači, kako ne bi oboljeli od raka i da bi imali zdrav život", rekao je Martinenko.

Prema Zakonu o zabrani pušenja u javnim prostorima, kazne za kršenje propisa su, za privredne subjekte od 1.000 do 3.000 eura, a za fizičko lice od 30 do 50 eura.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri