170 eura

Prošlo je deset mjeseci otkako je Skupština Kosova u načelu usvojila Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, ali njegovo razmatranje u drugom čitanju još nije obavljeno.

Iako bi trebalo da bude obrađen u roku od tri mjeseca, Zakon o minimalnoj zaradi stoji u skupštinskim fiokama.

Komisija za budžete, rad i transfere nije razmatrala niti prihvatila taj Nacrt zakona, a njeni članovi za kašnjenje okrivljuu Vladu Kosova.

“Ovaj Prijedlog zakona je veoma važan, jer se njime drastično mijenja minimalna zarada koja je na snazi. Razlog zašto još nije došao u Skupštinu treba tražiti u Vladi”, rekao je poslanik Samoopredjeljenja Visar Korenica.

Poslanik AAK Pal Lekaj kaže da je zbog neodgovornosti Vlade, na Kosovu minimalna zarada i dalje 170 eura.

“Nažalost, Nacrt zakona nije došao na ponovno razmatranje Komisiji, te je prošao sve moguće rokove. To je jedan od slučajeva bez presedana. I neka znaju građani da je i dalje na Kosovu minimalna plata 170 eura. Ovo pokazuje neodgovornost Kurtijeve vlade, koju čini prema 100.000 građana Kosova u pogledu minimalne zarade. Ovde najviše stradaju građani koji rade u privatnom sektoru”, rekao je Lekaj.

Lekaj je dodao da neuspjeh Vlade Kosova u povećanju minimalne zarade negativo utiče na dobrobit građana.

“Vlada i parlamentarna većina se plaše Zakona i politički kalkulišu sa ovim zakašnjenjem. Vlada treba da zna da njihov neuspjeh u povećanju minimalne plate negativno utiče na dobrobit građana zemlje. Tražimo od skupštinske većine i Vlade da rade na tome, te da minimalna plata ne bude 250 eura, već 370 kako smo mi od početka predlagali”, rekao je on.

Poslanica u Skupštini Kosova iz redova bošnjačke manjinske zajednice Duda Balje ističe da nema informaciju kada će ovaj Nacrt zakona biti dostavljen Komisiji, a potom i Skupštini.

“Nemam nikakve informacije o Nacrtu zakona o minimalnoj zaradi. Glasali smo prvi put i od tada se ne pominje. Nakon prvog čitanja u Skupštini, Prijedlog zakona mora ići na Odbor za budžet, ja sam član tog odbora, ali taj zakon nismo dobili“, rekla je Balje.

Minimalna plata na Kosovu trenutno se kreće od 130 do 170 eura.

Novi nacrt zakona predviđa povećanje na 264 eura bruto, odnosno 250 eura neto.

Nacrtu zakona protivilo se nekoliko opozicionih stranaka, koje su zatražile da se minimalna neto plata poveća na 370 eura.