Nadam se pravičnoj odluci suda

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu ocjenio je da je odluka Ombudsmana da pošalje Zakon o platama na ocjenu Ustavnom sudu demaskiralo Vladu i poslaničku grupu Pokreta Samoopredjeljenje.

Haxhiu je na Facebooku naveo da 104 pritužbe raznih subjekata iz javnog sektora upućene Ombudsmanu pokazuju nezadovoljstvo javnih službenika Zakonom o platama koji je usvojila "neupućena i neodgovorna većina".

"Žalbe su uglavnom zbog neadekvatnog, nejednakog tretmana, smanjenja koeficijenta, smanjenja plata, uklanjanja dodataka... Proces usvajanja Zakona o platama, smatra Ombudsman, nije bio transparentan, odgovoran, ni demokratski. Zakon nije u skladu sa Ustavom Kosova niti sa duhom presude Ustavnog suda KO219/19. Nadam se da će odluka Ustavnog suda biti brza i pravična kako bi se otklonile nejednakosti i nepravde", naveo je Haxhiu.

Poslije odluke Ustavnog suda o Zakonu o platama, kako je poručio, poslanici moraju da promišljaju i usvajaju zakone u interesu građana a ne u interesu dnevne politike za želje „šefa”.

Izvor: Kosovo Online