Posjeta nema veliki značaj

Zamjenik premijera Besnik Bislimi ovog mjeseca će posjetiti Švedsku kako bi, tokom švedskog predsjedavanja Savjetom EU, razgovarao o razmatranju zahtjeva Kosova za članstvo u Uniji.

Međutim, opozicija i poznavaoci integracionih procesa u EU smatraju da evropski put Kosova zavisi od dijaloga sa Srbijom i pet zemalja koje ga ne priznaju, te da ta posjeta nema veliki značaj, prenosi Koha.

Bislimijeva kancelarija saopštila je da je zahtjev Kosova za status zemlje kandidata za članstvo u EU dobio široku podršku država članica i institucija EU, za šta su u stalnom kontaktu sa partnerskim državama, posebno sa Švedskom koja predsjedava EU.

S toga su, iz Kabineta izrazili optimizam da će u ovoj godini biti pozitivnih pomaka po pitanju prihvatanja aplikacije Kosova za članstvo u EU.

"Tokom ovog mjeseca, očekuje se da će zamjenik premijera Bislimi imati posjetu švedskoj prestonici, kako bi ojačali našu saradnju i napredak Kosova u procesima evropskih integracija. Na posljednjem sastanku sa komesarom Varheliyem razgovarano je i o koracima napred i putu napred u integraciji Kosova ka EU. Optimisti smo i očekujemo da će u ovoj godini biti pozitivnih pomaka i da ćemo nastaviti da preduzimamo važne korake na našem putu ka Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Međutim, na ovaj proces različito gledaju dvije opozicione stranke, PDK i LDK, i poznavaoci integracionih procesa u EU, koji smatraju da put Kosova ka Evropskoj uniji zavisi od dijaloga Kosova i Srbije i pet zemalja koje ne priznaju Kosovo.

Poslanica PDK Arijana Musliu-Shoshi rekla je da je prijava za članstvo u EU podneta samo za fotografije na društvenim mrežama, pošto ispitivanje i prihvatanje aplikacije nije moguće bez pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo.

Ona dodaje da kosovske institucije nisu napravile nijedan korak napred ni sa jednom od ovih pet zemalja, pa će stoga biti kategorički protiv prihvatanja zahtjeva Kosova za status zemlje kandidata za članstvo u EU.

"Ove prijave za članstvo su napravljene za fotografije na društvenim mrežama. Procjenjujem da je i za aplikaciju u Evropsku uniju ista priča kao sa Savjetom Evrope, pošto imate pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, niste napravili nijedan korak napred koji ste učinili sa bilo ko od njih i podneti prijavu, za koga znam da će peti glasati protiv", kaže ona.

Iz LDK predsjednica parlamentarnog odbora za evropske integracije Rezarta Krasnići, takođe je skeptična po pitanju razmatranja kosovske aplikacije ove godine.

Ona je navela da su integracioni procesi Kosova usko povezani sa dijalogom sa Srbijom.

"Svi integracioni procesi su vezani za dogovor iz Brisela i Ohrida da bez sprovođenja tog sporazuma neće biti drugih koraka, poput članstva u Evropskoj uniji i Savjetu Evrope. Videli smo to i sa liberalizacijom viza, o kojoj sada ostaje samo da se izglasa u Evropskom parlamentu i očekujemo da se ovaj proces brzo završi. Međutim, drugi procesi su usko povezani sa procesom dijaloga", izjavila je Krasniqi.

Ekspert za evropske integracije Dorajet Imeri rekao je da je zahtev Kosova za članstvo u EU više strateški, da pokaže prozapadnu orijentaciju.

"Tretman kosovske aplikacije vjerovatno se neko vrijeme neće razmatrati. Činjenica da se Kosovo prijavilo bila je strateška, pokazatelj orijentacije prije nego očekivanja da će njegov zahtjev biti obrađen. Dakle, to je više bilo da se pokaže orijentacija, stav da je Kosovo konstruktivna partija", kazao je on.

Kosovo je 15. decembra prošle godine podnelo zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji pod češkim predsjedavanjem.

Od 1. januara do 30. juna ove godine, Savjetom EU predsjedava Švedska, dok će u drugoj polovini godine predsjedavati Španija.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore