Neutrošeni sopstveni prihodi

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi optužio je ministra finansija Hekurana Muratija da od opština na Kosovu pokušava da uzme 100 miliona eura.

Ibrahimi objašnjava da je po prvi put viđena tendencija da se od neutrošenih sopstvenih prihoda opština uzimaju sredstva za centralni nivo.

"To je prvi put u historiji Kosova da je centralni nivo imao tendenciju da finansijska sredstva iz neutrošenih sopstvenih prihoda opština. Ova tendencija je bila isključivo od ministra Muratija. Prošle godine, u prvom Nacrtu zakona o budžetu za 2023. godinu, bilo je predviđeno da svi neutrošeni sopstveni prihodi od opština postanu dio ukupnog budžeta Republike Kosovo. Mi smo mobilisali opštine nakon što smo uočili tu tendenciju. Vlastite prihode opština treba prenijeti u druge fiskalne godine”, rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je dodao da ukoliko bi zakon bio usvojen na zahtjev Muratija, opštine bi automatski izgubile oko 100 miliona eura.

“Ako bi zakon bio usvojen kako je ministar Murati tražio, onda bi, prema njegovoj izjavi, opštine automatski gube oko 100 miliona eura. U konačnom zakonu koji je usvojila Skupština rečeno je da se neutrošena sredstva iz 2022. godine mogu prenijeti. Samo ove godine desilo se da je centralni nivo imao namjeru da uzme ova sredstva od opština gdje bi ukupan iznos bio 100 miliona eura", dodao je on.

Ibrahimi smatra da ukoliko se ta sredstva uzmu, doći će do ozbiljnog kršenja zakona.

“Ako se ta sredstva uzmu, onda imamo ozbiljno kršenje zakona. Čak i sada kada ih suspenduju, čine zakonske prekršaje. Ako se utiče na budžet opštine, treba konsultovati opštine”, rekao je on.