Izbori

Centralna izborna komisija juče nije uspjela da utvrdi broj biračkih mjesta za vanredne izbore zakazane za 23. april. Međutim, izvori Kohe su ukazali da će, na osnovu preliminarnih preporuka opštinskih izbornih komisija (OIK), izbori moći da se organizuju u ukupno 10 biračkih centara – sedam škola u naseljima pretežno naseljenim Albancima, kao i u tri policijske stanice u Leposaviću, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici.

Državni organi ne očekuju da će na vanrednim izborima na sjeveru uspjeti da otvore ni četvrtinu biračkih centara koji su bili na prošlim izborima.

Na prošlim izborima otvorena su 44 biračka mjesta u četiri opštine na sjeveru.

Iako je bilo na dnevnom redu, CIK se nije bavio preliminarnim preporukama sa sjevera i odložio je odlučivanje o njima za naredni sastanak.

CIK-ovi zvaničnici su rekli da čekaju potpune izvještaje OIK-a.

"Razlog za odlaganje ovih tačaka za naredni sastanak je da se nakon procjene OIK-a u svakoj opštini dobije kompletan izvještaj, koji će se rješavati u CIK-u, jer ga iz OIK-a nisu na vrijeme pripremili“, rekao je šef Sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj.

A članovi PDK-a od CIK-a su zatražili da prije odlučivanja o biračkim centrima, ocijenu njihove sigurnosti daju nadležni organi, a ne CIK.

"Stvaranje novih alternativnih centara ne može da se uradi bez izvještaja o bezbjednosnom pitanju i ne možemo da preduzmemo korake izvan naših mogućnosti i kapaciteta kao institucije“, rekao je Ilir Gashi, član PDK u CIK-u.

Gashi je rekao da opštinske izborne komisije nemaju komunikaciju sa opštinama.

Na ovu izjavu je odgovorio predsjednik CIK-a Kreshnik Radoniqi.

"Još uvijek nemamo izveštaj od njih, da li su komunicirali ili mogu još nešto da urade, ne znamo ništa i ne razumijem kako vi znate da li komuniciraju ili ne“, rekao je Radoniqi.

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici CIK-a je između ostalog ovjeren birački spisak u opštinama na sjeveru sa 45,095 birača, a odobren je i dizajn i dimenzije glasačkih listića.