Suđenje

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu i koordinatorka regionane Inicijative REKOM, Nataša Kandić smatra da je najveći značaj suđenja u predmetu “Thaçi i ostali” za kosovsko društvo otvaranje teme da su glavne mete bili članovi Demokratskog saveza Kosova i pripadnici albanske zajednice, koji su bili okarakterisani kao saradnici srpskih institucija.

“Mislim da je to važno zato što je po mom utisku tema koja se teško otvara na Kosovu, a važna je i mora se otvoriti, jer to uzimanje pravde u privatne ruke sa ocjenom da je neko špijun, da neko ne sme da ima svoje političko mišljenje da je Rugovina strategija važnija nego neka vojna staregija, takve stvari više nikada se ne smeju događati”, kaže Kandić u izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2.

Ona ističe da će ovo suđenje u Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu najmanje moći da rasvetli sudbina Roma, zato što o njima ima najmanje podataka i ne znaju se njihovi identiteti.

Kandić napominje i da suđenje protiče u vrlo jasnom tonu Specijalizovanog tužilaštva da svjedoci još uvijek nisu sigurni i da postoji strah da će neki svjedoci odustati tokom suđenja.

Nataša Kandić ističe da je Tužilaštvo u uvodnom izlaganju tvrdilo da je Oslobodilačka vojska Kosova imala svoju komandu, da je bio Glavni štab, da su optuženi bili najviši predstavnici OVK-a, da je postojala hijerahija i da ima dokaze o tome da su određeni optuženi bili prisutni na nekim mjestima na kojima su se događali ratni zločini ili zločini protiv čovječnosti za koje su optuženi.

Ona dodaje da je, s druge strane, odbrana optuženih u veoma dobrom sastavu i ima veliko iskustvo u predmetima koji su bili u Haškom tribunalu, od oslobođenog hrvatskog generala Ante Gotovine, do bivšeg komanadanta OVK-a Ramusha Haradinaja.

Kandić kaže da je za nju iznenađenje da je advokat Hashima Thaçija, Gregory Kehoe događaje nakon dolaska međunarodnih snaga i povlačenja srpskih snaga sa Kosova, etničko nasilje ili nasilje prema određenim pripadnicima albanske zajednice, predstavio kao osvetu albanskog stanovništva.

Ona napominje da je poznato da je taj period za najveću većinu albanskog stanovništva koje je bilo proterano i tada se vraćalo na Kosovo bio pakao.

“Zato što su nalazi spaljene kuće, zato što su tragali za svojim članovima porodice kojih nigdje nije bilo, zato što su otvarane masovne grobnice, tako da pripisati albanskom stanovništvu da je ono vršilo osvetu mislim da nije dobra strategija i vjerujem da većina ljudi koji su pratili to nije dobro primila”, kaže ona.

Kandić smatra da nije dobra strategija ni to što odbrana tvrdi da je glavna moć bila u komandantima operativnih zona OVK-a, te da je teško prihvatljivo da optuženi nisu znali šta se događa na terenu.

Po njoj, najupečatljivija je bila mirna odbrana bivšeg predsjednika Kosova Thaçija, koji je dok su bili protesti bili ispred Suda u Hagu i u Prištini, poručio da je krenuo na put istine i pravde.

“To je bila vrlo jasna i jaka poruka Kosovu da je za njega ovo suđenje izazov i da je on uvjeren da će biti oslobođen, da Tužilaštvo nema dokaze za svoje tvrdnje iznete u optužnici. Takođe je poslao jaku političku poruku u vezi sa Sjedinjemi Američkim Državama, koja je može se protumatičiti, bila upućena i Vladi Kosova i građanima, da su Sjedinjene Države oduvijek bile prijatelj Kosova i da to ne sme da se zaboravi i da tako treba da ostane”, navodi Kandić.