Doprinos investicija

Prema podacima Svjetske banke u 2023. godini na Kosovu se, i pored složene geopolitičke situacije u svijetu, očekuje rast BDP-a od 3,7 odsto, čemu će najviše doprineti investicije.

Svjetska banka je na Facebooku objavila prošlogodišnje rezultate kosovske privrede, kao i prognoze ekonomskih aktivnost za 2023. godinu.

U izvještaju se navodi da je realni rast BDP-a prošle godine bio 3,5 odsto, kao i da se ove godine očekuje "skromni rast BDP koji će dostići 3,7 odsto". Dodaje se i da će značajan podsticaj privatne potrošnje i izvoza usluga iz dijaspore tokom 2021. i 2022. godine "izbledeti" u odnosu na očekivano usporavanje rasta EU.

"Prema ekonomskom ažuriranju Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, objavljenom danas, trgovinski šok izazvan invazijom Rusije na Ukrajinu i prateća energetska kriza nastavili su da utiču na ekonomsku aktivnost na Kosovu 2022. godine, ali je ekonomija pokazala otpornost", ocjenili su iz Svjetske banke.

Realni rast BDP-a na Kosovu porastao je na 3,5 odsto u 2022. godini, dok je inflacija dostigla rekordne nivoe, ograničavajući raspoloživi prihod.

Iako je inflatorna kriza izazvala velike fiskalne troškove, fiskalni bilans je poboljšan, podržan pozitivnim učinkom prihoda, navodi se u izvještaju.

"Doprinos državnih transfera privatnoj potrošnji takođe će biti ograničeniji. Međutim, povećanje rashoda za plate u javnom sektoru nakon primjene novog Zakona o platama u javnom sektoru povećaće rast potrošnje", piše u izvještaju.

Nakon registrovanja realne kontrakcije u 2022. godini, očekuje se da će investicije dati pozitivan doprinos rastu u 2023.

Očekuje se i da će postepena stabilizacija međunarodnih cijena povećati povjerenje investitora.

Izvor: Kosovo Online