Centralna izborna komisija je na današnjem sastanku donela odluku da odobri sadržaj i dizajn glasačkih listića za dva izborna procesa koji će biti održani 23. aprila u četiri opštine na sjeveru Kosova i utvrdila je da pravo glasa ima 45.095 birača, što je za 1.345 više nego 2021. godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici overila konačnu listu birača za vanredne izbore za gradonačelnike u četiri opštine: Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, kao i za dvije skupštine opštine, Zvečan i Leposavić.

Ova lista sadrži 45.095 imena birača, ili 1.345 birača više u odnosu na lokalne izbore 2021. godine.

Srpska lista kao najznačajnija politička stranka na sjeveru Kosova iz poznatih razloga ne učestvuje na izborima, a CIK-u se prijavilo nekoliko kandidata, uglavnom iz albanskih partija.



U Sjevernoj Mitrovici su tri kandidata, Betim Osmani iz Mitrovačke građanske inicijative, Taulant Kelmendi iz PDK i Erden Atić iz Pokreta Samoopredjeljenje.

U Leposaviću su takođe tri kandidata, PDK je predložila Albulenu Behluli - Hetemi, Partija Srba Kosova Alekandara Jablanovića, a tu je i Lulzim Hetemi iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Za gradonačelnika Zvečana kandidovani su Ilir Peci iz PDK-a, Slađana Pantović nezavisni kandidat i Fetah Peci iz Pokret Samoopredjeljenje.

U Zubinom Potoku su prijavljena dva kandidata, oba albanska, Izmir Zeqiri iz PDK i Flatron Hasani iz Samoopredjeljenja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online