Sjednica Skupštine Kosova

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj kazao je da se budžet Kosova od 800 miliona ne može nazvati uspjehom i da ga nijedna vlada na svijetu ne bi tako prikazalo, prenosi Reporteri.

Haradinaj je na sjednici Skupštine Kosova naveo podatke iz izvještaja u periodu od januara do septembra 2022. godine i u tom smislu kazao da je Ministarstvo regionalnog razvoja ostvarilo nula odsto budžeta, Ministarstvo lokalne samouprave jedan odsto, Ministarstvo industrije pet odsto, zdravlja šest odsto, finansija isto šest odsto, privrede 13 odsto, kao i kulture i odbrane 15 odsto budžeta.

"Novac poreskih obveznika je zakonom namjenjen budžetu, a nesprovođenje zakona o budžetu je nezakonita radnja. U drugim društvima i u drugim zemljama traži se odgovornost za one koji nisu primenili zakon o budžetu. Neko mora da odgovara", rekao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, neko je morao da bude zatvoren zbog držanja novca iz budžeta Kosova kao taoca i nije ga poslao građanima.

"Jedan od razloga zašto imamo bezizlaznu situaciju u zemlji je prekid svih kapitalnih investicija, svih velikih projekata, prekinuta je infrastruktura. Prošlo je dvije godine kako naš premijer, koji pominje milijarde, nije dodao ni cent na strateške projekte", rekao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, držanje budžeta kao taoca je Kurtijeva strategija da zamara ljude, opštine, gradonačelnike, preduzetnike, građane koje želi da pretvori u robove i učini ih zavisnim od sebe kao da im daje milostinju.

"Mislim da imate perfidnu strategiju, što se budžeta tiče. Umorićete narod, umorićete opštine, gradonačelnike, preduzetnike, umorićete građane, pretvorićete ih u robove, jer oni zavise od vas kao da im dajete milostinju", rekao je Haradinaj obraćajući se Albinu Kurtiju.

Kazao je da ne razumije Kurtija zašto je bijesan na Kosovo i što taj bes pokazuje tako što nije povećao plate.

"Razumem ako ste ljuti na Srbiju što vas drži u zatvoru i maltretira, ali ne razumijem zašto ste ljuti na svoju državu, na zaposlene u javnom sektoru, zašto jedino policajcima na Kosovo u regionu ne raste plata", kazao je.

Haradinaj je naveo da ne razume zašto jedino na Kosovu u regionu vojnicima nije povećana plata, carinicima, nastavnicima...

Optužio je Albina Kurtija i za nepotizam.

"Rekli ste ranije da su rođaci za svadbe, za porodične posjete, premijer u ovom kabinetu nema brata, sestru, rođaka, a vaši rođaci su na ključnim pozicijama", pojasnio je.

Na kraju svog govora, zamolio je Albina Kurtija da ode, kao što je premijer zatražio od Hashima Thaçija.

„Jednom ste rekli Thaçiju sa ove govornice 'idi, Hashime'. Šta je bolje na ovom našem Kosovu? I ja ti kažem 'idi, Albine', ne mogu da ti kažem da ideš tamo gdje su oni, idi gde god hoćeš, samo idi“, rekao je na kraju Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri